Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στο Μουσείο Μπενάκη. Έκθεση: Μικρά Ασία: Λάμψη- Καταστροφή - Ξεριζωμός - Δημιουργία"

Με τον ευρηματικό τίτλο "Μικρά Ασία: Λάμψη - Καταστροφή - Ξεριζωμός - Λάμψη", το Μουσείο Μπενάκη  τιμά  την επέτειο  των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή.

Περισσότερα από 1100 εκθέματα και  500 φωτογραφίες ζωντανεύουν την ακμή του ελληνισμού πριν τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919 -1923 καθώς και την εγκατάσταση και ενσωμάτωση στην Ελλάδα.

Αντικείμενα που ήρθαν από τη Σμύρνη και τις γύρω περιοχές όπως ενδυμασίες, εικόνες, έγγραφα, φωτογραφίες, μουσικά όργανα, άμφια, επίσημες φορεσιές, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, πλεκτά, παπούτσια, όπλα, πολεμικές στολές, γκραβούρες, κάδρα, μπαούλα, μπόγοι, σκηνές, χαλιά και πολλά άλλα εισάγουν τον επισκέπτη στην ατμόσφαιρα της κοσμοπολίτικης Σμύρνης.
Η έκθεση θα παραεμείνει ανοικτή μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου και παρουσιάζει μοναδικά τη μνήμη, και τις πληγές του Ελληνισμού, από την εποχή της "Λάμψης" της ακμής των Ελλήνων σε αυτές τις περιοχές, τις μέρες  της καταστροφής, του ξεριζωμού αλλά και του ερχομού στην Ελλάδα. Βίντεο από  τις σκληρές  στιγμές  της πυρκαγιάς  και της καταστροφής πλαισιώνουν την έκθεση.
Οι μαθητές  της Γ΄τάξης  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας είχαν  την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση και να γνωρίσουν μέσα από τα εκθέματα την ζοφερή αυτή σελίδα  της ιστορίας μας.