Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Όταν οι μαθητές της Αίγινας τιμούσαν τη Γωγώ Κουλικούρδη.

Ήταν Ιανουάριος του 2001 στην εκδήλωση για  την επέτειο της άφιξης του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα, στον κινηματογράφο "Τιτίνα" που ο Δήμος Αίγινας με προτροπή του τότε αντιδημάρχου κ. Σώζοντα Βελιώτη τίμησε  την ιστορικό Γωγώ Κουλικούρδη.

Το πρόγραμμα της ιδιαίτερης αυτής εκδήλωσης περιείχε  και τη συμμετοχή ομάδας μαθητών του 2ου Γυμνασίου Αίγινας, οι οποίοι παρουσίασαν σχετική εργασία για τη συμμετοχή της Αίγινας στην Επανάσταση του '21.
Στο τέλος της εκδήλωσης οι μαθητές και οι μαθήτριες προσέφεραν στη Γωγώ Κουλικούρδη δύο πίνακες - έργα των μαθητριών Ευγενίας Λέκκα και Μαρίας Κρατημένου που απεικόνιζαν τα οχυρά  της Πέρδικας ο ένας και το νησί της Μονής ο άλλος.
Οι δύο πίνακες ζωγραφισμένοι με κάρβουνο ήταν το αντίδωρο των μαθητών για την βοήθεια  της Γωγώς προς αυτούς όταν πραγματοποιούσαν τις σχετικές Περιβαλλοντικές εργασίες. Οι δύο φωτογραφίες απεικονίζουν τη συνάντηση με  την ιστορικό στο ημιυπόγειο  του σπιτιού της, όπου πήραν δύο συνεντεύξεις οι οποίες έχουν κυκλοφορήσει και σε έντυπη μορφή.

Στην τελευταία ξενάγηση που έγινε  στην οικία Κουλικούρδη, από το Σύλλογο Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου  την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, αναζητήσαμε  τους δύο πίνακες, αλλά  μείναμε με  ..... την περιέργεια!!!
Ρωτήσαμε δύο  από τις κυρίες που είναι μέλη του Συλλόγου και την Πρόεδρο, αλλά ισχυρίστηκαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτε.
Πως γίνεται αυτό;

Οι δύο πίνακες ήταν στο δωμάτιο του γραφείου της μέχρι πρότινος. Τώρα τι απέγιναν;

Με αυτούς οι μαθητές, οι μαθήτριες και το 2ο Γυμνάσιο Αίγινας τίμησαν την ίδια  τη Γωγώ Κουλικούρδη. Πως είναι δυνατόν να λείπουν από το σπίτι της; Γιατί να λείπουν; Τι απέγιναν;

Αν κάποιος τους θεώρησε περιττούς και τους πέταξε τότε πρέπει να μας εξηγήσει  το λόγο.
Αν είναι κάπου φυλαγμένοι, πρέπει να αναρτηθούν στους τοίχους.
Αν δεν τους θέλει ο Σύλλογος, το πιο φρόνιμο θα ήταν να επιστραφούν στο σχολείο διότι έγιναν με χρήματα του σχολείου.

Όπως και να έχει το θέμα, εκφράζουμε τη λύπη μας για αυτό το γεγονός και ευχόμαστε να υπάρξει σύντομα επανόρθωση.