Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Η Αίγινα πανηγύρισε λαμπρά τον θαυματουργό Άγιο της.

Πάντα η 9η Νοεμβρίου από τη δεκαετία  του '60, όταν άρχισε να εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου μετά  την επίσημη αγιοποίησή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι μια ιδιαίτερα λαμπρή και γιορτινή ημέρα για την Αίγινα και τους ανθρώπους της.
Ημέρα χαράς και ευγνωμοσύνης, σεβασμού και ανεκλάλητης αγάπης προς  τον Άγιο που στάθηκε και συνεχίζει να είναι ο μεγάλος ευεργέτης του νησιού. Ο Άγιος Νεκτάριος κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες πιστών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κυρίως την ημέρα της εορτής  του, όπου δεκάδες - καμιά φορά και εκατοντάδες πούλμαν καταφθάνουν από τα πέρατα  της Ελλάδος και των Βαλκανίων.
Ιδιαίτερη όμως συγκίνηση προκαλεί η υποδοχή των απλών ανθρώπων στα στενά δρομάκια του  νησιού που υποδέχονται την εικόνα και την Τιμία Κάρα με  τα στρωσίδια και τα χαλιά  τους στρωμένα στο δρόμο που είναι κατάσπαρτος από μυρτιές και σκίνα.
Εξαιρετική και συγκινητική η συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών και μαθητριών που ο Άγιος μιλά στην ψυχή τους και αφήνουν στην άκρη κάθε άλλη ασχολία και συμμετέχουν μαζικά στην εορτή του Αγίου  τους.
Η  σημερινή ηλιόλουστη ημέρα είχε κάτι από τις προηγούμενες πριν από την πανδημία. Εκατοντάδες προσκυνητών φρόντισαν να αφιχθούν στο νησί από την προηγούμενη με τα πλοία που κατέφθασαν στο λιμάνι της Αίγινας μέχρι αργά και διανυκτέρευσαν σε αυτό και στου Αγκιστρίου.
Πολλοί και οι επίσημοι επισκέπτες με  τον Υφυπουργό Ναυτιλίας επικεφαλής τον κ. Κατασφάδο  τους βουλευτές κ. Ν. Μανωλάκο, Γ Μελά, Ν. Δούνια, το Δήμαρχο Αίγινας κ. Γ. Ζορμπά, το Δήμαρχο Σπετσών κ. Π. Λυράκη, τους αντιδημάρχους κ. Αντ. Μούρτζη, Δ. Καραγιάννη, Μ. Κουκούλη, τον πρόεδρο τουΛιμενικού Ταμείου κ. Σ. Θεριανό, τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Φ. Τζίτζη και Δ Βατικιώτη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Αίγινας κ. Π. Κασιμάκη, τον Λιμενάρχη κ. Αργ. Φραγκούλη, το Διοικητή του Α.Τ . κ. Αθ. Καραγιάννη, το Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου κ. Γ. Σουλιώτη, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΕΤΑΑ κ. Σ. Σπυρίδωνα.
Για άλλη μια  φορά ο πρόεδρος  τουΣυλλόγου Γυμναστών Ελλάδος κράτησε την εικόνα, μια που ο Σύλλογος αυτός έχει ως προστάτη του τον Άγιο Νεκτάριο. Επίσης πολύ καλές εντυπώσεις άφησε στο εκκλησίασμα  η απόδοση των ύμνων και η ψαλτική τέχνη της χορωδία  του Πανεπιστημίου Αθηνών που διηύθυνε ο Αιγινήτης στην καταγωγή καθηγητής κ. Αχιλλέας Χαλδαιάκης.