Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

Ο πύργος Μαρκέλου και το....χωριό του Άι Βασίλη.


Συνέβη μόλις χθες, Κυριακή 13 Νοεμβρίου το μεσημέρι. Οικογένεια επισκεπτών του νησιού μας περιπλανιόταν στα στενά  της πόλης κι αναζητούσε κάτι. Μη μπορώντας να το βρει, ρωτούσε τους περαστικούς μήπως ξέρουν που είναι ο Πύργος με  το "χωριό του Αι Βασίλη" !!!!!

Την ερώτηση αυτή δεχτήκαμε κι εμείς, καθώς εκείνη την ώρα βγαίναμε  από το σπίτι  της Γωγώς Κουλικούρδη και βηματίζαμε στην οδό Ν. Πέππα. 

Ξαφνιαστήκαμε ομολογουμένως αλλά κυρίως προβληματιστήκαμε  από  το γεγονός ότι ένας Μεσαιωνικός Πύργος, ένα μνημείο, έχει  ταυτιστεί στη συνείδηση κάποιων επισκεπτών των εορτών των Χριστουγέννων με  το "χωριό του Αι Βασίλη". 
Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι στον προαύλιο χώρο του Πύργου, στην πλατεία  του πριν την πανδημία στήνονταν παιχνίδια  για  τη ψυχαγωγία  των μικρών παιδιών.

Μήπως αυτό πρέπει  να το επανεξετάσουμε;

Αν  δούμε  και την παρακάτω  απόφαση  του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών το 1979 που ορίζει  τον Πύργο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ορίζει μια ζώνη 10 μέτρων για να προστατευθεί αποτελεσματικά από κάθε είδους επεμβάσεις;

Όπως βλέπουμε  και στη φωτογραφία από το λεύκωμα  του Μαΐλη, ο Πύργος είχε γνωρίσει κι άλλες χρήσεις παλαιότερα. Όμως αυτό δεν δικαιολογεί και δεν δίνει άλλοθι  σήμερα σε κάποιες ενέργειες, όταν μάλιστα υπάρχει αυτή η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η εφημερίδα  της Κυβερνήσεως είναι σαφής.

 Ευχαριστούμε  τον κ. Γιώργο Καρύδη για την αποστολή των δύο φωτογραφιών.