Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Μάγεψε με τις μελωδίες του ο π. Ελευθέριος στο Εδιμβούργο


   Μια μεγάλη στιγμή για τον αρχιμ. Ελευθέριο Κουμασίδη ήταν το κονσέρτο πιάνου με  έργα Ντεμπισύ που ερμήνευσε στην Αγγλικανική Εκκλησία του  Alnmouth, μια μικρή κωμόπολη, έξω από το Εδιμβούργο στην Βόρεια Αγγλία.
   Ο π. Ελευθέριος ήταν καλεσμένος των κατοίκων της πόλης που τον γνωρίζουν επειδή τα καλοκαίρια πολλοί από αυτούς έρχονται για διακοπές στο Αγκίστρι, όπου και έχουν απολαύσει τη δεξιοτεχνία και το ταλέντο του στο πιάνο. Είναι  συγκινητικά τα όσα σε κάρτες του έγραψαν οι φιλόξενοι ακροατές του μετά το κοσνέρτο, αλλά και τα σχόλια στον τοπικό τύπο της περιοχής.
   Είμαστε περήφανοι για τον π. Ελευθέριο, τον απλό και ταπεινό λευΐτη του Αγκιστρίου που με τις νότες του συνέδεσε το Αγκίστρι και την Αίγινα με το μακρινό Εδιμβούργο. Μια μαρτυρία Ορθόδοξου Έλληνα ιερέα που με την τέχνη του έχει καταρίψει τα ταμπού και τις προκαταλήψεις κάποιων παλαιών ανθρώπων της Εκκλησία απέναντι στην τέχνη και τη μουσική ιδιαίτερα.
  
Ο «piano-talented Greek orthodox priest» κατά τα δημοσιεύματα του Αγγλικού Τύπου, σύστησε εκ νέου τον τεράστιο και πρωτοπόρο Γάλλο συνθέτη σε ένα πολυπληθές κοινό πιστών μέσα στον Αγγλικανικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή. Αναφέρουμε πως η κωμόπολη του  Alnmouth αποτελεί ένα από τα πιό σημαντικά λιμάνια της Βόρειας Αγγλίας.
    Σύντομα και στην Αίγινα θα απολαύσουμε το πρόγραμμα του π. Ελευθερίου σε εκδήλωση που οργανώνεται το Δεκέμβριο από το Σύλλογο "Αίγινα Εθελοντής". Όπως μας εκμυστηρεύθηκε ο ίδιος το πρόγραμμα του, το χειμώνα που έρχεται περιλαμβάνει κι άλλα ρεσιτάλ τόσο στην Αίγινα και την Αθήνα.
   Τελικά στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή οι Αιγινήτες θριαμβεύουν. Θα μπορούσε όμως να πει κανείς ότι πλέον η Αίγινα έχει φθάσει στο σημείο να εξάγει πολιτισμό.