Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Φλώρα.... keep walking


 Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βγήκε παλικάρι. Κατάφερε μέσα από πολλές δυσκολίες να οργανώσει και να φέρει σε πέρας το 5ο Φεστιβάλ Φιστικιού. Αναμφίβολα έχει και αυτό την υπογραφή της όπως και το προηγούμενο. Η κ. Φλώρα Αλυφαντή είναι ένας άνθρωπος που καταφέρνει να σε κερδίζει με μότο, με μοναδικό και αδιαπραγμάτευτο χαρτί , την ειλικρινή και αφτιασίδωτη και ανιδιοτελή αγάπη της για την Αίγινα.
   Πέρσι  τέτοια εποχή σημειώναμε  τις παρακάτω γραμμές με αφορμή την επιτυχία της στην οργάνωση του 4ου Φεστιβάλ Φιστικιού. Τις επαναλαμβάνουμε γιατί πραγματικά αξίζει να ακούγονται, να γράφονται, να μεταδίδονται.

   "Η κ. Φλώρα παλαιά επιχειρηματίας της Αίγινας με ένα βιβλιοπωλείο στέκι και σημείο αναφοράς για τους μαθητές του νησιού, με πολλές περγαμηνές στο ενεργητικό της από την ενασχόλησή της με τα πολιτιστικά δρώμενα εδώ και δεκαετίες. Πρωτοπόρος στην ίδρυση Συλλόγου Γυναικών. Πρωτεργάτης των παραδοσιακών χορευτικών  συγκροτημάτων, μια ενέργεια που πολλοί τη μιμήθηκαν από τότε. Συγγραφέας βιβλίου - οδηγού για την Αίγινα. Πάντοτε παρούσα σε κάθε εκδήλωση - ενέργεια - πρωτοβουλία για την προβολή της Αίγινας. Γενναιόδωρη και πρόθυμη, ποτέ δεν αρνήθηκε να βοηθήσει νέα παιδιά που έμπαιναν στο βιβλιοπωλείο της και της ζητούσαν βοήθεια για τις εργασίες τους. Θα περίμενε λοιπόν κάποιος, μετά από όλα αυτά κι εφόσον άφησε το κατάστημά της σε καλά χέρια , να ιδιωτεύσει και να απολαύσει τους καρπούς έργου δεκαετιών. Αντίθετα  δεν δηλώνει μόνο, αλλά παραμένει μάχιμη και πρόθυμη όπου κληθεί.

   Φέτος (όπως και πέρσι)  πραγματικά έκανε την υπέρβαση. Πρόσωπο κοινής αποδοχής, κατάφερε να υπερβεί δυσκολίες, αντίξοες καταστάσεις, να ξεπεράσει γκρίνιες και μιζέριες και να φέρει  σε πέρας ένα δύσκολο έργο, ίσως ακατόρθωτο, μέσα σε αυτή τη ζοφερή οικονομική συγκυρία. Δούλεψε αθόρυβα σιωπηρά και συστηματικά. Χωρίς δηλώσεις, τυμπανοκρουσίες και έπαρση. Συγκέρασε απόψεις. Επέλεξε και εμπιστεύτηκε πρόσωπα. Δεν φοβήθηκε το νέο και το διαφορετικό. Εργάστηκε με πείσμα υπομονή και επιμονή ανιδιοτελώς.
Η  4η και η 5η Γιορτή Φιστικιού αναμφίβολα  φέρει τη σφραγίδα της. Οι εκδηλώσεις που κόμισαν στη γιορτή έναν άλλον αέρα τιμούν τις επιλογές της. Δραστηριότητες με ποιοτικά χαρακτηριστικά και εναλλκτικό περιεχόμενο. Ας θυμηθούμε τη βύθιση των κανατιών, τη παιδική ψυχαγωγία, την εκδήλωση για τις αναβαθμίδες στο Λαογραφικό Μουσείο (από τους Ενεργούς πολίτες), την έκθεση κεραμικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο, τις τελετές έναρξης και λήξης της γιορτής στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες Αιγινητόπουλα. Και μόνο το τελευταίο φτάνει για να επιβεβαιώσει την επιτυχία.    Σε ένα επαρχιακό περιβάλλον όπου "ότι δεν μπορείς να το ελέγξεις, το κατακρίνεις" και κυρίως δεν αντέχεις την καλή δουλειά  του συμπατριώτη σου, η περίπτωση της κ. Φ. Αλυφαντή ξεχωρίζει. Ευχόμαστε πάντα να είναι μάχιμη στις επάλξεις της προκοπής και της προβολής του τόπου μας.

   Σε ευχαριστούμε Φλώρα "


H τελευταία φωτογραφία της κ. Φ. Αλυφαντή είναι από το φακό του Δ. Βλάϊκου