Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Οι σημερινοί μαθητές του Αγίου


Η μεγάλη  και συγκινητική συμμετοχή των νέων  της Αίγινας σφράγισε τους εορτασμούς της 9ης Νοεμβρίου στην Αίγινα.

Ο  καλός καιρός την παραμονή αλλά και ανήμερα της εορτής του Αγίου Νεκταρίου πρόσφερε τη δυνατότητα σε χιλιάδες προσκυνητές από όλες τις γωνιές της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων να ταξιδέψουν μέχρι την Αίγινα  και να προσκυνήσουν τον τάφο και τα λείψανα του μεγάλου Αγίου του 20ου αιώνα. Πολλοί παλαιοί Αιγινήτες συγκρίνουν τη  πρωτοφανή προσέλευση κόσμου με τις εποχές της δεκαετίας  του΄70, όταν οι ουρές  των προσκυνητών στο προαύλιο του μοναστηριού αλλά και στην αναμονή των λεωφορείων και των πλοίων ήταν δεκάδες μέτρα. Φέτος παρατηρήθηκε για πρώτη φορά να σχηματίζονται μεγάλες ουρές κόσμου που περίμεναν να εισέλθουν και να προσκυνήσουν στο νέο Ιερό Ναό του Αγίου αρκετή ώρα κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας το Σάββατο το πρωί, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να κατορθώσουν να μπουν στον ναό αφού η Θ. Λειτουργία είχε τελειώσει και ήδη σχηματιζόταν η πομπή της λιτάνευσης της εικόνας του Αγίου στην πόλη της Αίγινας. Μια  λιτανεία που την ακολούθησαν  και την παρακολούθησαν χιλιάδες  κόσμου  οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν  και  συγκινήθηκαν από τη μεγάλη συμμετοχή  των νέων της Αίγινας, μαθητών και μαθητριών κάθε βαθμίδας. Για άλλη μια φορά τα παιδιά της Αίγινας εκδήλωσαν την αγάπη και το σεβασμό τους προς τον μεγάλο ευεργέτη του νησιού μας. Η συμμετοχή των παιδιών στη λιτανεία όπως κάθε χρόνο ήταν προαιρετική, παρόλο αυτά, τα παιδιά προτίμησαν να πάρουν μέρος σχηματίζοντας μια μεγάλη πομπή  στην οποία κυριαρχούσαν εκτός από τις ελληνικές σημαίες, τα νιάτα, ο δυναμισμός, η φρεσκάδα, τα γεμάτα ελπίδα πρόσωπα για το αύριο.
Όλα αυτά τα παιδιά με τη σιωπηλή και σεμνή τους πορεία αποδεικνύουν κάθε χρόνο πως  και πίστη έχουν και ιδανικά και αξίες, αρκεί  οι μεγαλύτεροι, η κοινωνία, ο τόπος, τους δώσει την ευκαιρία, τη δυνατότητα, την αφορμή να εκφραστούν, τους δείξει εμπιστοσύνη, τα αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια, σεβασμό και γνήσια αγάπη. Από κοντά  και εκατοντάδες άλλοι μαθητές στα πεζοδρόμια που παρακολουθούσαν με υπομονή και πρόσμεναν  το πέρασμα  της εικόνας  του Αγίου. Γι΄ αυτά  τα παιδιά  ο Άγιος είναι ο Πατέρας, ο δάσκαλος  στον οποίο προστρέχουν σε κάθε  δύσκολη στροφή της ζωής  τους,  σε κάθε παρατιμονιά. Είναι ο κυρηναίος που μαζί  τους σηκώνει το σταυρό  της νεανικής ζωής τους, τις αγωνίες τους για το μέλλον, τα  δάκρυα και το βουβό πόνο  της πρώτης αποτυχίας τους. Είναι ο φίλος. Αυτόν κατέβηκαν να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν για λίγες ώρες στην πόλη τους  και στα δρομάκια  που συχνάζουν, που παίζουν, που πίνουν το καφέ τους, που γελούν και  μαρσάρουν τα μηχανάκια τους. Στην πόλη που ζουν και ερωτεύονται. Γιατί ο Άγιος είναι ο δικός  τους Άγιος Νεκτάριος.


 Από κοντά  και τα παιδιά  της  Φιλαρμονικής  Από δίπλα και τα μέλη της Φιλαρμονικής  του Πολεμικού Ναυτικού, όλοι νέοι άνθρωποι που δεν  θυσίασαν την αργία του Σαββάτου. Και  τέλος  οι σπουδαστές  της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών  που κάθε χρόνο  τιμούν με τον ερχομό τους στην Αίγινα και τη συμμετοχή τους  τη μεγάλη  εορτή του πρώην Διευθυντού και προστάτη  της σχολής τους. Άξια λόγου και υπογράμμισης  είναι και η συμμετοχή τα τελευταία χρόνια  των νέων γυμναστών οι οποίοι έχουν ανακηρύξει τον Άγιο Νεκτάριο ως προστάτη και οδηγό τους, εξαιτίας του λόγου του Αγίου υπέρ της χρησιμότητας του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. 
   Δικαιολογημένα ο Μητροπολίτης Ύδρας κ.κ. Εφραίμ ευχαρίστησε τα σχολεία για τη συμεμτοχή τους τόσο στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού, όσο και στο γεύμα των επισήμων που ακολούθησε.
    Για άλλη μια φορά  οι νέοι σε στιγμές  και  περιστάσεις ανυποψίαστες ίσως  γίνονται η κρίση μας. Γιατί με τον αλάνθαστο κριτήριό  τους ξέρουν να ξεχωρίζουν και να τιμούν το αληθινό, το ατόφιο και το γνήσιο.


  Οι φωτογραφίες προέρχονται από το φακό του κ. Γιώργου Καλοκέντη και είναι δημοσιευμένες μαζί με πολλές άλλες  στο aegina blogspot