Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η "Ιλιάδα" μια παράσταση του Σ. Λιβαθηνού στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

  

 Μετά την πανηγυρική έναρξη λειτουργίας του ανακαινισμένου Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, ήρθε η ώρα, η θαυμάσια και σπάνια για τα Ελληνικά δεδομένα αίθουσα να φιλοξενήσει μια παράσταση αντάξια της ιστορίας του Δημ. Θεάτρου του Πειραιά και των προσωπικοτήτων που έχουν λάμψει στο σανίδι του. Πρόκειται για την παράσταση της "Ιλιάδας"του πεπειραμένου και πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθηνού ο οποίος έχοντας στη διάθεσή του τη φρέσκια καλοδουλεμένη και γάργαρη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη και  ένα επιτελείο 15  καλοδουλεμένων ηθοποιών καταφέρνει  να προσφέρει  θεατρική ευωχία  στους χιλιάδες θεατές  που από τον Ιούνιο παρακολούθησαν την παράσταση στο πρώτο ανέβασμα της   στον πολυχώρο της οδού Πειραιώς.
   Είναι από τις φορές που αναγνωρίζεις πόσο έχει ανέβει ο πήχυς των παραστάσεων στην Ελλάδα που πραγματικά δεν έχουν να ζηλέψουν σε  τίποτα από ανάλογες του εξωτερικού. Πόσο έχει προχωρήσει ερμηνευτικά και σκηνοθετικά το ελληνικό θέατρο. Που και σε ποιούς ανθρώπους έχει μετατοπιστεί το θεατρικό ενδιαφέρον. Ωστόσο αν κάτι χαροποιεί ιδιαίτερα είναι το μεγάλο κομμάτι του κόσμου που πλέον μπορεί και ξεχωρίζει, επιλέγει και ακολουθεί το όραμα και απολαμβάνει τη μέθεξη. Όλα αυτά οφείλονται στην αλήθεια που εκπέμπουν οι άνθρωποι που υπηρετούν αυτές τις δουλειές, στην πολύμηνη συλλογική δουλειά, στη γνώση και στο ταλέντο αυτών των ευλογημένων ανθρώπων.
    Η παράσταση έχει διάρκεια  πέντε ώρες. Πέντε ώρες μαγείας και ταξιδιού που προσφέρει το κείμενο του Όμηρου το οποίο είναι γεμάτο πανανθρώπινες αξίες και αλήθειες.