Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Μανώλης ο βλογημένος


    Ο τολμηρός Μανώλης Μακαρατζής ήταν αυτός που κατάφερε για δεύτερη συνεχή χρονιά και εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού και βροχής,  να πιάσει το Σταυρό στο εσωτερικό λιμανάκι της Αίγινας. Ο Μανώλης τα προηγούμενα χρόνια - όπως μας είπε - έπεφτε στους Αγίους και έπιανε το Σταυρό, στην ενορία του πατέρα του, του πατέρα - Φανούριου Μακαρατζή. Από πέρσι κατεβαίνει στην Αίγινα και  αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί στη θαλάσσια κούρσα των Θεοφανείων. Γυμνασμένος ο ίδιος, άλλωστε είναι τελειόφοιτος της Γυμναστικής Ακαδημίας, με ικανές αντοχέςδίνει κάθε χρόνο το παρόν σε μια κορυφαία τελετή της Ορθοδοξίας, αυτής του Αγιασμού των Υδάτων, θέλοντας έτσι να συμμετάσχει ενεργά και όχι εθιμικά ή από συνήθεια. Ούτε επίσης "για το καλό", αλλά για την ευλογία  του Σταυρού.  Του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια όπως και στα υπόλοιπα τολμηρά παιδιά κάθε ηλικίας. 
 Και ο Μανώλης όπως και ο Γιώργος ο Κουκούλης γιός του π. Νεκταρίου Κουκούλη που πιάνει κάθε χρόνο το Σταυρό στο Λεόντι, συνεχίζουν μια παράδοση αιώνων. Ιδιαίτερα μας χαροποιεί το γεγονός ότι παιδιών ιερέων πρωτοστατούν σε αυτή την τελετή.
   Μη  ξεχνάμε ότι για πολλά χρόνια  το Σταυρό στην Αίγινα έπιανε ο Αναστάσης Γιαννούλης γιός του εφημέριου του Μητροπολιτικού Ναού της Αίγινας π.Εμμανουήλ Γιαννούλη. Σήμερα ο κ Γιαννούλης είναι λιμενικός και υπηρετεί  στη Νάξο. Του στέλνουμε τις ευχές μας και τα Χρόνια πολλά στον ίδιο και στην οικογένειά του.
     Η παράδοση λοιπόν συνεχίζεται από τους νέους Αιγινήτες που αψηφώντας τα παγωμένα νερά του λιμανιού και τον αέρα ή το ψιλόβροχο, βουτούν για να πιάσουν το Σταυρό. Η παράδοση συνεχίζεται παντού στην Ελλάδα και αποτελεί μια ακόμα έκφραση ευσέβειας και γνήσιου Ορθόδοξου και Ελληνικού πνεύματος.