Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

η "Μικρά Αγγλία" του Βασίλη Βασιλάκη

    Είδαμε την 'Μικρά Αγγλία" τη σπουδαία ταινία του Παντελή Βούλγαρη που αυτές τις μέρες παίζεται στο σινεμά "Άνεσις" και είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Ιωάννας Καρυστιάνη.
   Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια πολύ δυνατή ταινία γεμάτη εσωτερικές αποχρώσεις και ανικανοποίητα συναισθήματα που πνίγονται από τον περίγυρο της συντηρητικής νησιώτικης κοινωνίας της Άνδρου στις αρχές του 20ου αιώνα. Γυρισμένη εξ ολοκλήρου στα βράχια, τη χώρα και την ενδοχώρα της Άνδρου, ο Παντελής Βούλγαρης κατορθώνει να καθηλώσει το θεατή με τις μαγικές εικόνες του και το δυνατό επιτελείο των ηθοποιών του, που σωστά τοποθετημένοι και καθοδηγημένοι ενσαρκώνουν μοναδικά τους ήρωες του βιβλίου. Χρήστος Καλαβρούζος, Ειρήνη Ιγγλέση, Αννέζα Παπαδοπούλου, Μάξιμος Μουμούρης Αγγελική Παπαθεμελή και ο δικός μας Βασίλης Βασιλάκης πλαισιώνουν τις δύο μοναδικές νεαρές πρωταγωνίστριες Πηνελόπη Τσιλίκα και Σοφία Κόκκαλη που λες ότι το βιβλίο γράφτηκε για αυτές.
Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη
Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαληπου λες ότι η "Μικρά Αγγλία" γράφτηκε για αυτές.
      Ιδιαίτερα θα σταθούμε στο Βασίλη Βασιλάκη που μας συγκίνησε βλέποντάς  τον να ερμηνεύει ένα από τους βασικούς ρόλους της ταινίας, αυτόν του πατέρα των δύο κοριτσιών του Σάββα. Εκφραστικότατος όσο και λιτός με ιδανικές σιωπές και βλέμματα. Έναν ηθοποιό και σκηνοθέτη του οποίου πολλές θεατρικές δουλειές είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην Αίγινα, στο Δημοτικό Θέατρο, στον Ορμίσκο, στο Γράμμα.
      "Μικρά Αγγλία" αποκαλούσαν τον 19ο  αιώνα την Άνδρο, γιατί οι  κάτοικοι της φημισμένοι για την ναυτωσύνη τους συναγωνίζονταν την Αγγλία στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Άξιοι καπεταναίοι εξελίχθηκαν γρήγορα σε εφοπλιστές που ανέλαβαν το εμπόριο μέσα στη Μεσόγειο και έξω από αυτήν. Αυτόν τον τίτλο δανείστηκε η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη για το μυθιστόρημά της το οποίο γυρίστηκε σε ταινία  από το σύζυγό της Παντελή Βούλγαρη. Με έντονα τα τοπικά στοιχεία, σπαράγματα από γνωστές ιστορίες αληθινές πέρα ως πέρα και συναισθήματα που μαρτυρούν την μοναξιά, τον ανεκπλήρωτο έρωτα, την απουσία, την αγωνία της επιστροφής του ναυτικού, το πόνο από το χαμό του, τη στέρηση και την εγκατάλειψη, το μυθιστόρημα αναδείχθηκε σε κορυφαίο ανάγνωσμα που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες, λατρεύτηκε στην κυριολεξία και απέσπασε το 1ο Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 1998.
    Η ιστορία λοιπόν της οικογένειας του Σάββα Σαλταφέρου, της γυναίκας του Μίνας και των θυγατέρων του Όρσας και Μόσχας  που περιγράφονται στις σελίδες του βιβλίου ενσαρκώνονται από τους άξιους συντελεστές της ταινίας
    Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Βασίλης Βασιλάκης ( εικονίζεται στην πλαϊνή φωτογραφία δίπλα στο Χρήστο Καλαβρούζο), 
   Άρα η "Μικρά Αγγλία" τολμούμε να πούμε .... έχει  κάτι από Αίγινα.
    Η ταινία ήδη γνωρίζει μεγάλη  εισπρακτική επιτυχία και έχει αποσπάσει πολλά βραβεία.

  Υ.Γ. Μη  φοβηθείτε τη μεγάλη διάρκεια της ταινίας ούτε την ώρα της προβολής της. Αξίζει τον κόπο.....