Ίσως να φαίνεται ξεχασμένη από Θεούς και ανθρώπους και οι μόνοι επισκέπτες της να είναι τα θαλασσοπούλια και τα κύματα που στέλνει ο βοριάς. Αντίθετα τους καλοκαιρινούς μήνες μονοπωλεί το ενδιαφέρον των διερχόμενων "σκαφάτων" και κάθε ηλικίας ιστιοπλόων. Ένα καταφύγιο, ένας απάνεμος και γαλήνιος κόλπος που δημιουργείται από τη Νησίδα με την απέναντι ακτή της Αίγινας, δίνει την ευκαιρία για λίγο ή περισσότερο χρόνο στους ταξιδευτές να ξεκουραστούν και να χαρούν το μπάνιο τους. Και τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού μπορεί κάποιος να μετρήσει δεκάδες σκάφη αγκυροβολημένα στα νερά αυτά.

Από τους ιστορικούς Γ. Κουλικούρδη και Κ. Σταμάτη, αναφέρεται πως η νησίδα παλαιότερα ήταν ενωμένη με την Αίγινα. Το αρχαίο λατομείο που λειτούργησε στην περιοχή - όπως αναφέρεται - "χαμήλωσε" την επιφάνεια της ξηράς με αποτέλεσμα τα νερά της θάλασσας να εισέλθουν και με τη σχετική διάβρωση κατά τη διάρκεια των αιώνων να σχηματιστεί η Νησίδα.
Επάνω στη Νησίδα το μοναδικό κτίσμα είναι το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής το οποίο φροντίζουν με επιμέλεια οι κάτοικοι της Βαγίας. Λιγοστή βλάστηση από θάμνους και αγριόχορτα δίνουν μια πινελιά πράσινου στο νησάκι, ενώ πινακίδες του Πολεμικού Ναυτικού υπενθυμίζουν ότι η περιοχή είναι στρατιωτική και απαγορεύονται οι φωτογραφίσεις και οι βιντεοσκοπήσεις. Αντίθετα η βόρεια πλευρά του που κοιτά προς την Αττική λόγω των δυνατών κυμάτων που φέρνει ο βοριάς είναι γεμάτη κοφτερά βράχια. Η θάλασσα στο μικρό θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Νησίδας και Αίγινας είναι πεντακάθαρη χάρη στα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα της περιοχής.
Ο υψωμένος Σταυρός και η γαλανόλευκη σημαία προσδίδουν στη Νησίδα μια εικόνα ακριτικού νησιού στο Αιγαίο. Ένας όμορφος θαλάσσιος περίπατος μέχρι τη Νησίδα του Τούρλου μας αποδεικνύει τις άγνωστες ομορφιές της περιοχής μας.