Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Οι μέρες της φιστικιάς


    Η ώρα της φιστικιάς έχει σημάνει εδώ και μέρες στην Αίγινα. Εργάτες κάθε ηλικίας  μαζεύουν τον καρπό που έχει ωριμάσει. Πάνες, κοντάρια, τσουβάλια, κοφίνια έχουν επιστρατευτεί για την ημέρα της συγκομιδής. Ο καρπός αρκετός αλλά όχι τόσος όπως άλλες χρονιές. Κάποιοι αναφέρονται και στην ποιότητα του φετινού φιστικιού. Ο καιρός θα δείξει.
    Οι μηχανές αποφλοίωσης στο φουλ. Εκεί που καθαρίζεται ο καρπός από το εξωτερικό του τσόφλι, για να απλωθεί μετά και να στεγνώσει σε ταράτσες, βεράντες και αυλές.
    Άλλη μια ευλογημένη χρονιά για τη φιστικιά τελειώνει. Κλείνει ο φετινός κύκλος της. Ήδη κάποια  βιαστικά φύλλα  από τα δέντρα έχουν πέσει στο χώμα, προετοιμάζοντάς μας για το επερχόμενο φθινόπωρο.
    Τούτες τις μέρες  της συγκομιδής πως να ξεχάσεις εκείνες τις παλιές ημέρες που το μάζεμα του καρπού ήταν σωστό πανηγύρι. Οι εργάτες ξυπνούσαν από τη νύχτα για να μην τους προλάβει ο ήλιος. Μάζευαν μέχρι αργά το μεσημέρι. Κατόπιν σε μεγάλες αυλές έριχναν πολύ νερό στα τσουβάλια , τα μούσκευαν αρκετά και οι πιό δυνατοί άντρες τα πατούσαν με τις ώρες για να μελακώσει ο φλοιός και να βγεί. Γυναίκες και παιδιά με τις ώρες κάθονταν γύρω από τραπέζια ή σε πεζούλια και καθάριζαν φιστίκι, μέχρι που ήρθε η πρώτη μηχανή κάτω εκεί στη θάλασσα στο Λιβάδι, που καθάριζε το φιστίκι με θαλασσινό νερό.
    Οι εποχές αυτές πέρασαν ανεπιστρεπτί. Μηχανές αποφλοίωσης υπάρχουν παντού και έχουν διευκολύνει πολύ τη διαδικασία, συντομεύοντας το καθάρισμα και μειώνοντας την κούραση.
    Η ώρα της φιστικιάς ήρθε λοιπόν. Κι αν κάποιος δεν έχει μαζέψει φιστίκι στο χωράφι  κάτω από τον καυτό ήλιο, δεν έχει μαζέψει χαμάδα, δεν έχει σύρει πάνες , δεν έχει καθαρίσει από φύλλα και κοτσάνια και δεν έχει σηκώσει τσουβάλι ..... τότε  δεν μπορεί να νοιώσει τη γιορτή της φιστικιάς.