Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

"Μαρία" η αφροστόλιστη


   Φέρει το όνομα της Παναγιάς και γιορτάζει σήμερα. Είναι το μεγάλο ξύλινο αλιευτικό που ομορφαίνει με τη φιγούρα του το χώρο της παλιάς προβλήτας στο λιμάνι της Αίγινας. Αναπόσπαστη ψηφίδα στο παραλιακό μέτωπο του νησιού. Ένα από τα τελευταία ξύλινα σκαριά  του νησιού μας  που συνεχίζει τη ναυτική παράδοση του τόπου μας χάρη στην εργατικότητα, τη ναυτωσύνη και την αγάπη του κύρη της του Νίκου του Μπήτρου. Ευχόμαστε να γλυτώσει από τις δαγκάνες των οδηγιών της Ευρωπαικής Ένωσης  που "νοιάζεται" για την υπεραλίευση και αποσκοπεί στη μείωση του αλιευτικού στόλου μας, μέσα από την καταστροφή τέτοιων πανέμορφων παραδοσιακών πλεούμενων.
    Ιδιαίτερα ευλογημένο το σκάφος τούτο δίνει ψωμί και δουλειά σε πολλούς ανθρώπους αλλά και κάθε χρόνο στα Θεοφάνεια στο Λεόντι μετατρέπεται σε εξέδρα  για να ανέβει ο παπάς και να ρίξει το Σταυρό στη θάλασσα.
     Δικαιολογημένα λοιπόν σήμερα ο κύρης και καπετάνιος του το  γιορτάζει αφιερώνοντας αρτοκλασία το πρωί στη Λειτουργία στην εκκλησία της Κυψέλης. Γιατί οι άνθρωποι της θάλασσας, ή της γης είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένοι με το αντικείμενο της δουλειάς τους, είτε αυτό είναι καΐκι ή βάρκα ή ακόμα κάποιο ζώο. Η παράδοση και κυρίως η λογοτεχνία μας είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα.