Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Η 25η Μαρτίου στην Κυψέλη.

 Φωτογραφίες Ανέστης Κορνέζος
   Με την επιβαλλόμενη λαμπρότητα εορτάστηκε η διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου στην Κυψέλη, όπου πανηγυρίζει ο ενοριακός ναός  του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Το απόγευμα της παραμονής τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός μαζί με την Δ΄στάση των Χαιρετισμών προς την Παναγία, ενώ ανήμερα της εορτής τελε΄στηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ακολούθησε η δοξολογία και η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο  των πεσόντων στην πλατεία.
   Ο διάκοσμος από δάφνες λουλούδια καθώς και ο σημαιοστολισμός της πλατείας έδωσαν τον εορταστικό τόνο. Οι εργασίες ευπρεπισμού και καθαριότητας από το Τοπικό Συμβούλιο που είχαν προηγηθεί όχι μόνο στην πλατεία αλλά και στους γύρω  χώρους βοήθησαν ώστε  ετοιμαστεί το κέντρο του χωριού και οι γύρω δρόμοι για το μεγάλο πανηγύρι.
   Την  δική  τους παρουσία έδωσαν με τα νειάτα και την ομορφιά  τους τα νέα παιδιά  των σχολείων που συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις τόσο στα σχολεία όσο και στη μικρή παρέλαση μπροστά στην πλατεία.
   Αν κάτι όμως δημιούργησε αίσθηση ήταν η εμπνευσμένη ομιλία και γεμάτη παλμό και συγκίνηση της φιλολόγου και πρώην Γυμνασιάρχου κ. Σταματίνας Πανταζή που σκόρπισε ρίγη υπερηφάνειας και εθνικής ανάτασης στους ακροατές  της. Θύμισε ιστορικά γεγονότα και στιγμιότυπα άγνωστα από τους πρώτους εορτασμούς της επετείου της 25ης στην Αθήνα  το 1838 αλλά και υπενθύμισε πικρές αλήθειες  που ξεχνάμε. Την ευχαριστούμε πολύ.