Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

"Η πόλη σαν ένα βιβλίο" στο χώρο βιβλίου και πολιτισμού "Εν πλω"


    «Η πόλη σαν ένα βιβλίο, συνοψίζει μια γενικότερη ιδέα, η οποία αποβλέπει να μας εισάγει σε ένα νέο ριζοσπαστικό τρόπο διευρυμένης ορατότητας και ταυτόχρονης νοηματοδότησης της σύγχρονης πόλης, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπινες επινοήσεις- το κτίσιμο και τη γραφή - που βρίσκονται σε συνεχή ώσμωση από την μακρινή αρχαιότητα.
     Από την εποχή της εξέλιξης της τυπογραφίας τον 15ο αι. και ιδίως από τον 19ο αι.
και μετά, η σχέση αυτή εισέρχεται σε μια διαρκή περίοδο κρίσης   και επαναπροσδιορισμού.
   Η σταδιακή μετατόπιση της γραφής από την πέτρα στο χαρτί και στο βιβλίο, θα σημάνει και το τέλος των πόλεων, που είναι «οι βίβλοι της πέτρας», όπως τις αποκάλεσε κάποτε ο Β. Ουγκώ. Η διαχρονική και στέρεα ομορφιά τους θα αντικατασταθεί από την ευμετάβολη, εφήμερη ομορφιά της μοντέρνας μητρόπολης, όπου τα γράμματα δεν παρεισφρέουν πλέον σαν ιερά ή συμβολικά, αλλά σαν τα στοιχεία μιας νέας αποσπασματικής, κινούμενης και μικτής (από αλφάβητο και εικόνα) γραφής. Η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην αναδυόμενη μοντέρνα τέχνη, αρχιτεκτονική και γραφή και στις σχέσεις μεταξύ τους.
   Τέλος, στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, η δυναμική της υποκατάστασης του υλικού από τον άυλο εικονικό χώρο, φέρνει με νέους όρους πλέον σε προσέγγιση και αλληλεπίδραση, το κτίσιμο και τη γραφή.»
Πέμπτη 16 Μαρτίου, 2017, 7μμ
Η Νίκη Τσιρώνη και ο Γιώργος Καλόφωνος συζητούν για το βιβλίο στην ψηφιακή εποχή, τις καινούργιες δυνατότητες, τις προοπτικές που ανοίγονται και τις απώλειες που συνεπάγονται οι εξελίξεις
ΧΩΡΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΝ ΠΛΩ • ΚΕΝΤΡΟ ATRIUM (ΠΡΩΗΝ ST JOSEPH)
ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 6-10 • Πληροφορίες: 211 11 98 900-1
EMAIL: info@enploeditions.gr
Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ ανά μάθημα, 5 φοιτητικό/φίλων ή 8 για τον κύκλο