Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

"Τα μονοπάτια της Αίγινας" στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου.

  Συνέχεια προ- φεστιβαλικών εκδηλώσεων αύριο Δευτέρα και ώρα 20.00  στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας. Μια αναφορά στα μονοπάτια της Αίγινας έτσι όπως τα κατέγραψαν οι Σύλλογοι των "Ενεργών Πολιτών" , της "Ανάβασης" και η Περιβαλλοντική Ομάδα  του 2ου Γυμνασίου.
  Θα  μιλήσουν εκ μέρους  των Συλλόγων οι: Ασπέ Κουλόν και Ευαγγελία Ρεκλείτη και θα παρουσιαστεί η εργασία των μαθητών και μαθητριών  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.
  Μια  περιπλάνηση στα μονοπάτια  του νησιού που σε περασμένους χρόνους ήταν δίαυλοι επικοινωνίας των παλαιότερων κατοίκων και τρόπος σύνδεσης  των οικισμών του νησιού.



Ένα μικρό απόσπασμα από τον πρόλογο της εργασίας των μαθητών:


   Κάποιοι  κάποτε τα χάραξαν με την περπατησιά τους. Βήματα αρχέγονα που άφησαν τα ίχνη τους στη σκληρή γη, δημιουργώντας δίαυλους επικοινωνίας ανάμεσα  σε οικισμούς.
    Δρόμοι και τρόποι τροφοδοσίας, εργασίας, της ίδιας της ζωής. ανταλλαγής προϊόντων, τροφών, μηνυμάτων, επισκέψεων, ηθών και εθίμων. Εν τέλει μονοπάτια πολιτισμού. Μονοπάτια ιστορίας και λαογραφίας.
   Τα  ίχνη τους χαρακώνουν  τα πεδινά και τα ορεινά της Αίγινας, τα αψηλά  και  τα χαμηλά. Περνούν μέσα από χωράφια, δίπλα σε σπίτια, τέμνουν  τους λιγοστούς χείμαρρους,  εισδύουν σε δάση, οδηγούν σε ξέφωτα, σκαρφαλώνουν σε πλαγιές, ακροβατούν στα  βράχια, ακολουθούν αρχαίες διαδρομές  σε μέρη  τυλιγμένα από την αχλύ του μύθου και τη σκόνη  της ιστορίας. Στο διάβα τους συναντάς πέτρες που κάποτε τις πάτησαν οι Μυρμιδόνες, τις ακούμπησαν οι  πειρατές, τις έβαψαν κόκκινες από το αίμα  τους οι κάτοικοι  της Παλιαχώρας, τις αγίασαν με το άγγιγμά τους οι Άγιοι  που βρέθηκαν  σε τούτο τον  τόπο.
   Η διαδρομή τους παμπάλαιη όσο και η ιστορία της Αίγινας περνά από τόπους λατρείας, από ναούς και ξωκλήσια, μοναστήρια και κτηνοτροφικούς  οικσιμούς, σταματά σε σουβάλες και αλώνια, ανηφορίζει σε ανεμόμυλους και σε πηγές, κατεβαίνει σε υπόγειες στοές και σπηλιές.
   Είναι τα ίδια μονοπάτια  που περπάτησαν οι απλοί άνθρωποι  του μόχθου και της καθημερινής βιοπάλης αλλά  και οι διωγμένοι από τους κατακτητές κάτοικοι της Παλιαχώρας. Είναι τα ίδια μονοπάτια που βάδισε ο Άγιος Νεκτάριος ανεβαίνοντας στη Χρυσολεόντισα ή παλαιότερα ο Άγιος Διονύσιος, η Αγία Θεοδώρα και Θεοπίστη. Είναι  το μονοπάτι που ακολούθησε η Αφαία προσπαθώντας να βρει καταφύγιο ερχόμενη από την Κρήτη. Είναι τα ίδια μονοπάτια  που βάδισαν οι χιλιάδες πρόσφυγες που ήρθαν στο νησί μετά  την Επανάσταση του ’21. Τα ίδια μονοπάτια που μέτρησε με την περπατησιά  του ο Καζαντζάκης, ο Ελύτης, ο Μόραλης, ο Νικολάου, ο Καπράλος, η Βιρτζίνια Γουλφ, ο Βάρναλης.
   Είναι τα μονοπάτια της  Αίγινας.
   Σε  αυτά τα  μονοπάτια   περπάτησε η Περιβαλλοντική Ομάδα  του 2ου Γυμνασίου για δύο χρονιές αποκτώντας μια  πρωτόγνωρη εμπειρία από τον παλαιότερο τρόπο ζωής και επικοινωνίας  των ανθρώπων. Στα  μονοπάτια με το βαρύ  ιστορικό  τους σκηνικό  συνεχίζουμε και σήμερα  να περπατάμε. Και έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε γιατί είναι συναρπαστικό  το ταξίδι  στην ιστορία, στη λαογραφία  και στη ζωή του τόπου  μας.