Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

π. Νεκτάριος Κουκούλης, ο ποιμένας της Κυψέλης


Την ονομαστική του εορτή είχε και ο π. Νεκτάριος Κουκούλης, εφημέριος της Κυψέλης που για όλους τους ενορίτες του είναι  ο απλός και καταδεκτικός παπάς  του χωριού.


 Ο  ιερέας είναι ποιμένας ψυχών σύμφωνα με τη διδασκαλία και την παράδοση της Εκκλησίας. Είναι ο πατέρας των ανθρώπων  που ο Θεός  του έχει εμπιστευτεί. Είναι ο αρωγός σε κάθε δυσκολία, ο συμπαραστάτης, ο πνευματικός, ο εξομολόγος, ο δάσκαλος, αυτός  που αιτείται στο Θεό για τις ψυχές ζώντων και κεκοιμημένων. Αυτός που αναφέρει στο θυσιαστήριο - στην Αγία Τράπεζα - τα ονόματα όλων  των ενοριτών, όλων των πιστών και επικαλείται τη χάρη του Θεού για τον αγιασμό, την ίαση, τη συγχώρηση των αμαρτιών τους.
  Ο ιερέας  π. Νεκτάριος Κουκούλης που από το 2000  διακονεί  ως εφημέριος στην Ευαγγελίστρια  της Κυψέλης είναι ο ποιμένας  που έχει περάσει στη συνείδηση  του κόσμου της Αίγινας  ως ο παπάς  που βρίσκεται συνεχώς δίπλα στον συνάνθρωπό του. Επί δώδεκα χρόνια υπηρέτησε  ως εφημέριος στην Αγία Τριάδα Βαθέος. Χειροτονήθηκε διάκονος και στη συνέχεια ιερέας από  τον κυρό Μητροπολίτη Ύδρας Ιερόθεο Τσαντίλη.
  Ακούραστος λειτουργός, έχει  φροντίσει  τα τελευταία  χρόνια  το ναό  της Ευαγγελίστριας με εργασίες συντήρησης  εντός και εκτός  του ναού. Αποκατάσταση των τοιχογραφιών, της κεραμοσκεπής, του εξωτερικού χρωματισμού, αλλά  συγχρόνως έχει και τη φροντίδα  των περίπου 30 μικρών ξωκλησιών και ναϋδρίων της ενορίας. Δεν ξεχνά όμως και τις πνευματικές ανάγκες των ενοριτών  του και φροντίζει αθόρυβα για όσους έχουν ανάγκη, βρίσκονται σε δυσκολία ή χρειάζονται ακόμα και  τα στοιχειώδη για την καθημερινή επιβίωση  τους.
   Στην ενορία εκτός από  το λειτουργικό και ποιμαντικό έργο λειτουργούν Κατηχητικά Σχολεία και Κύκλος μελέτης Αγίας Γραφής. Εξαιρετική η συνεργασία με τις τρεις σχολικές μονάδες  της ενορίας  του, στις οποίες πάντα είναι συμπαραστάτης και βοηθός. Επίσης συνεργάζεται με τους Συλλόγους  της περιοχής με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ανύψωση του πνευματικού επιπέδου του χωριού.
  Παράλληλα εργάζεται  ως ιερέας  του Αγίου Διονυσίου στο Νοσοκομείο και δεν παραλείπει να λειτουργεί όπου χρειαστεί. Τα καλοκαίρια για έναν μήνα εργάζεται στην Κατασκήνωση ως υπεύθυνος της κουζίνας.
  Η  αγάπη  του όμως για  τον άνθρωπο  δεν  τον εμποδίζει  να  επιδεικνύει ιδιαίτερη φροντίδα  για  τα ζώα. Ο π. Νεκτάριος είναι σήμερα από  τους μεγαλύτερους κτηνοτρόφους της Αίγινας διατηρώντας πολλά  ζώα όπως πρόβατα, κατσίκια, αγελάδες και πολλά άλλα οικόσιτα.



Ο π. Νεκτάριος συνεχίζει μια παράδοση  στην ενορία της Κυψέλης  που  θέλει τους εφημέριους του χωριού να είναι Κυψελιώτες. Όσον αφορά  την αγάπη του για  τα ζώα και το περιβάλλον αυτή ξεκινά από τον αείμνηστο π. Ιωάννη Ηλιόπουλο ο οποίος  είχε δημιουργήσει με τους μαθητές του φυτώρια  δέντρων, τα οποία μεταφύτευαν κατόπιν σε πολλές γωνιές της Κυψέλης. Μια αγνή  και ανόθευτη αγάπη για το περιβάλλον  και τα πλάσματα  που ζουν σε αυτό. Έτσι όπως την δίδαξαν οι Άγιοι, έτσι όπως την εξέφρασε μοναδικά ο Άγιος Νεκτάριος  φροντίζοντας και καλλιεργώντας τη γη της Αίγινας. Αυτή  την παράδοση συνεχίζει ο καλός ποιμένας της Κυψέλης.