Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Το μεγαλείο της φύσης και ο μικρός άνθρωπος

    Πανέμορφες εικόνες  ανέβασε στο διαδίκτυο ο κ.  Σωτήρης Μαρμαρινός. Πανέμορφες και μοναδικές σε αγριότητα όταν  τις κοιτάς από απόσταση και από  τη σιγουριά και ασφάλεια  της οθόνης. Το ξαφνικό αυτό μπουρίνι  της  προηγούμενης Δευτέρας  20 Νοεμβρίου αναστάτωσε για  τα καλά τα ήρεμα νερά  του λιμανιού της Αίγινας.
   Η  αντάρα  η δύναμη  και το ύψος των κυμάτων  πρόσφεραν άλλες αποχρώσεις  στη βασανισμένη από το πουνέντη προβλήτα. Μπορεί  για κάποιους οι εικόνες αυτές να είναι συνηθισμένες. Η κατάσταση αυτή συχνά- πυκνά  τους χειμερινούς μήνες  ταλαιπωρεί και  βασανίζει  τους επιβάτες και βάζει σε σοβαρό κίνδυνο τη διαδικασία επιβίβασης και αποβίβασης τους. Πέρα από  αυτές  τις σκέψεις  όμως,  ο νους  του ανθρώπου αναλογίζεται την μικρότητα  του, την αδυναμία του να δαμάσει τη φύση , να την τιθασεύσει, να την ελέγξει, να ρυθμίσει τη λειτουργία  της με  τεχνικά έργα και κατασκευές σαθρές.
   Οι πρόσφατες καταστροφές  στην Αττική, οι ανθρώπινες απώλειες και η πεισματική αδιαφορία  εδώ στην Αίγινα  να  βελτιωθούν οι συνθήκες  ζωής, να δημιουργηθούν επιτέλους σωστές υποδομές και να δοθούν λύσεις ζωής προκαλούν θλίψη αλλά  και βαθιά  περισυλλογή.
  Η φύση προικισμένη με αρμονία και σοφούς νόμους θα συνεχίσει  το αιώνιο έργο  της βάζοντας σε δοκιμασία και κρίση,  τον ανθρώπινο εγωισμό, την αμετροέπεια, την οίηση. Η φύση θα συνεχίσει  να  τιμωρεί την ύβρη.
 Και ο άνθρωπος θα στέκεται απαθής πίσω από  τα εκδοτήρια να περιμένει.............