Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Ένας περίπατος στους τάφους των Σαλαμινομάχων.

   Κάλλιστα  θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν περίπατο σε έναν ακόμη αρχαιολογικό χώρο  της Αίγινας που μαραζώνει και είναι βουλιαγμένος στη ήθη και την αδιαφορία μας.
   Ο λόγος  για  την περιοχή των Σαλαμινομάχων στο Λιβάδι  της Αίγινας, όπου βρίσκονται δεκάδες τάφοι  οι οποίοι υποδέχθηκαν τους σωρούς των  μαχητών στη Ναυμαχία  της Σαλαμίνας.
   Η περιοχή πέρα από το Αρχαιολογικό ενδιαφέρον προσφέρει  μια ευκαιρία περιπάτου σε έναν ανοιχτό τόπο  τον οποίο οι περίοικοι ευτυχώς έχουν προστατεύσει από  άσκοπες χρήσεις. Αποτέλεσμα αυτών  των ενεργειών και της φροντίδας είναι να μην υπάρχουν σκουπίδια στην περιοχή παρά  το γεγονός ότι την περίοδο  του καλοκαιριού συχνάζουν πολλοί κάνουν  τον περίπατο τους ή βουτούν στη θάλασσα από  τα βράχια. Η περιοχή προσφέρεται για ψάρεμα. Κάποιες φορές  ο διερχόμενος μπορεί να συναντήσει άλογα να βόσκουν στην περιοχή, ή την Καθαρά Δευτέρα να "ξαπετούν" κάποιοι το χαρταετό τους.

    Όμως αν  οι παραπάνω εικόνες αποτελούν  μια  συνηθισμένη χρήση ενός οποιουδήποτε χώρου αναψυχής, φανταστείτε  πως θα ήταν τα πράγματα  αν όλοι μας είχαμε φροντίσει να είναι οργανωμένος ο χώρος  και να προσφέρεται  ως τμήμα οργανωμένου περιπάτου μιας  περιοχής  όπου βρίσκεται  το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη, η οικία και το Μουσείο Καπράλου.

   Για  τους χώρους  αυτούς  δεν είναι μόνο υπεύθυνοι οι κρατούντες  αλλά  και  όλοι μας. Γιατί  είναι και στη δική μας ευθύνη να τους διατηρούμε καθαρούς και να  τους γνωρίζουμε.