Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Η έντονη βροχή γκρέμισε ναό στην Ύδρα.



Η έντονη βροχόπτωση κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής 11 προς 12 Ιανουαρίου είχαν σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση της στέγης και μέρος του βόρειου τοίχου του ναού του Σωτήρος, αλλά και πολλές υλικές ζημιές στο εσωτερικό του ναού.
   Πρόκειται για τον  παλαιό Ενοριακός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κτίσμα του 1789, γνωστός και ως «Αγία-Σωτήρα του παπα-Καλαμακιώτου», και ενοριακό παράρτημα του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Δημητρίου Ύδρας.  
Το επάνω μέρος του τέμπλου καταστράφηκε, όπως και τα προσκυνητάρια, τα στασίδια και ο Δεσποτικός θρόνος, όμως, ευτυχώς, σώθηκαν οι Εικόνες του Ναού, κυρίως οι λεγόμενες «δεσποτικές» του τέμπλου οι οποίες έμειναν στη θέση τους!
Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το θλιβερό περιστατικό, ο Εφημέριος του Ναού επικοινώνησε με το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Εφραίμ, ο οποίος έδωσε κατευθύνσεις, με το Αστυνομικό Τμήμα Ύδρας και με την υπεύθυνη αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων κα Μαρίνα Παπαδημητρίου.
Ακολουθήθηκε η λεπτομερής καταγραφή και η προσεκτική απομάκρυνση των Ιερών Εικόνων, των Ιερών Σκευών και των παλαιών βιβλίων του Ναού, τα οποία πλέον φυλάσσονται σε ασφαλές σημείο, στο Ησυχαστήριο Αγίας Φωτεινής.
  Αξίζει να σημειώσουμε ότι  σύμφωνα με το δελτίο τύπου που έχει εκδώσει η ενορία  εδώ και έξι χρόνια είχαν επισημανθεί προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων οι φθορές και τα σημεία τα οποία εγκυμονούσαν κινδύνους για το κτίριο του ναού.  


 Ο ναός στην προτέρα του κατάσταση.