Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Κώστας Γαλάνης in memoriam



Από το saronicmagazine.gr 

 Οι ελιές και τα αρμυρίκια στο δροσερό κήπο της οικίας Κρητικού στα Πλακάκια στάθηκαν το ιδανικό σκηνικό για την εκδήλωση που προετοίμασαν και παρουσίασαν οι οικογένειες Γαλάνη και Κρητικού για τον αείμνηστο Κώστα Γαλάνη.
 Όλοι όσοι γνώρισαν τον Κώστα Γαλάνη, συνεργάστηκαν μαζί του, δούλεψαν σκληρά για τον πολιτισμό της Αίγινας και τη δημιουργία  του Λαογραφικού Μουσείου, ήταν εκεί. Παλαιοί και νεότεροι φίλοι της οικογένειας, συγγενείς, άνθρωποι της τέχνης, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης. Με δυο λόγια οι άνθρωποι της Αίγινας, ή αλλιώς οι άνθρωποι που αγαπούν την Αίγινα.
Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε η κ. Ίρις Κρητικού η οποία εμφανώς συγκινημένη μίλησε ζεστά και ανθρώπινα για τον αγαπημένο  της θείο. Ο λόγος κατόπιν πέρασε στον καθηγητή Βυζαντινής Λογοτεχνίας  της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Διονύσιο Καλαμάκη, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο και το πρόσωπο του Κώστα Γαλάνη. Οι κυρίες Μαργαρίτα Πετροπούλου και Ελπίδα Θανοπούλου με πολύ συγκίνηση αναφέρθηκαν στη συνεργασία τους με τον Κώστα Γαλάνη στα πλαίσια  του Συλλόγου των Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου. Μια  συνεργασία που ξέφυγε από τα όρια της τυπικής σχέσης και  έλαβε δεσμούς οικογένειας. Ο γιός και γιατρός Γρηγόρης Γαλάνης μίλησε για τη σχέση του με τον Κώστα Γαλάνη, ενώ τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε η αδελφή του Κ. Γαλάνη, Μαίρη Γαλάνη Κρητικού, η οποία με το χαρακτηριστικό της ύφος περιέγραψε με ενάργεια και γλαφυρότητα τα παιδικά και εφηβικά χρόνια των δύο αδελφών, τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, τις σχέσεις αλλά κυρίως τη μεγάλη αδελφική σχέση και το δέσιμο που σφυρηλατήθηκε από πολύ νωρίς.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο νέος  Δήμαρχος  Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς ο οποίος κλήθηκε από την κ. Ίρις Κρητικού και ανέβηκε στο πάνελ των ομιλητών. Ο κ. Ζορμπάς αναφέρθηκε στην πρώτη γνωριμία που είχε με τον Κώστα Γαλάνη αλλά κυρίως στη συνεργασία που ανέπτυξαν όταν ο κ. Ζορμπάς ήταν πρόεδρος της ΚΕΔΑ.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε καλλιτεχνικά από την υψίφωνο κ. Μαρία Γουσέτη και τη μεσόφωνο κ. Ελένη Μαραγκού οι οποίες ερμήνευσαν κλασσικά ελληνικά και ξένα  τραγούδια.
Όλοι οι  καλεσμένοι είχαν έναν καλό λόγο και κάτι να θυμηθούν από την πολιτεία  του Κώστα Γαλάνη. Και ήταν πολλοί οι συμμετέχοντες αυτής της τόσο ζεστής και ανθρώπινης βραδιάς.
Διακρίναμε ανάμεσα  τους τον πρώην Δήμαρχο κ. Π. Κουκούλη, τους Δημοτικούς Συμβούλους κ. Γ. Πούντο, Ν. Πούντο, Ν. Λεούση την κ. Ντόρα Μπακοπούλου, τον κ. Β. Γρηγοριάδη, τον κ. Στρ. Πανταβό, τον κ. Γ. Καλόφωνο, την κ. Ο. Αρνιακού, την κ. Σίλα Αλεξίου, τα μέλη του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου, εκπρόσωπους Συλλόγων της Αίγινας και εικαστικούς όπως τον κ. Ν. Κοντοβράκη, τον κ. Ν. Αποσπόρη.