Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Ο Κυψελιώτικος γάμος από τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.



Με πολύ ρύζι, πλούσια προικιά, καλοαναθρεμμένες νύφες, ντελικάτους γαμπρούς, καπάτσες κουμπάρες και πλήθος καλεσμένων πραγματοποιήθηκε ο Κυψελιώτικος Γάμος από τους μαθητές και τις μαθήτριες  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας, σήμερα το πρωί  (Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου).
Νύφες, γαμπροί, σόγια, συγγενείς και καλεσμένοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία  του χωριού και σχημάτισαν πομπή μέχρι την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου όπου τελέστηκε το …. «μυστήριο». Διαβάστηκε κάλεσμα από την κουμπάρα, αλλά και τα προικοσύμφωνα  για  τις τρεις νύφες. Ακολούθησε γλέντι με παραδοσιακά του γάμου,  κεράσματα και άφθονο ρύζι για να ριζώσουν οι νεόνυμφοι.

Μια Λαογραφική αναφορά στα έθιμα των ημερών όπου σε πολλά μέρη της Ελλάδας αλλά και στην Αίγινα τελείται ο παραδοσιακός γάμος, με έντονα τα στοιχεία  της παρένδυνσης  μεταξύ γαμπρού και νύφης.

Η μαζική συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών, ο ενθουσιασμός, το κέφι αποδεικνύουν  ότι τα νέα παιδιά είναι πρόθυμα να ακολουθήσουν την παράδοση και τα έθιμα μας  όταν δίνονται οι κατάλληλες  και σωστές ευκαιρίες.

Στο σημερινό δρώμενο οφείλουμε να ευχαριστήσουμε  το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου για την υποστήριξη καθώς και το μαθητή του ΕΠΑΛ Αργύρη Γρυπαίο που έπαιξε μουσική.