Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Κατάπλους του "Αφαία" στην Αίγινα τη μακρινή δεκαετία του '70


 Η ασπρόμαυρη φωτογραφία  του κ. Διονύση Άννινου που ανήρτησε ο κ. Νεκτάριος Κουκούλης στο Face book και στη σελίδα  του "Αίγινα - αλλοτινές εποχές" συγκέντρωσε πολλά σχόλια και Likes

Πράγματι μια αλλοτινή Αίγινα. Μια εικόνα καθημερινή από τη μακρινή δεκαετία  του '70. Η  φωτογραφία  συνοδευόταν με  την ημερομηνία  1974. Ωστόσο δεν είναι  τόσο σημαντικός ο χρόνος όσο η εικόνα  του. 
Ας  δούμε  τη φωτογραφία αφού ευχαριστήσουμε τον κ. Νεκτάριο Κουκούλη που μας τη γνωστοποίησε.

Μια χειμωνιάτικη αλλά  ηλιόλουστη ημέρα στο εξωτερικό λιμάνι της Αίγινας που μόλις έχει φτιαχτεί. 
Το  ιστορικό "Αφαία" έχει καταπλεύσει και ήδη  κάποιοι επιβάτες επιβιβάζονται. Από  το ντύσιμο  τους καταλαβαίνουμε ότι είναι χειμώνας αλλά και από τη σκιά  των σωμάτων τους συμπεραίνουμε ότι πρόκειται  για μεσημεριανό δρομολόγιο  του πλοίου.

Στο αδειανό λιμάνι υπάρχει  η θρυλική "κλούβα" της αστυνομίας που μετέφερε κρατούμενους από τις φυλακές  του Κορυδαλλού στις φυλακές  της Αίγινας. Μεγάλη ιστορία και αυτή! Άσχημες και σκληρές εικόνες μεταγωγών κρατουμένων με τα πλοία  της γραμμής.
Κάποιοι συζητούν στην παραλία. Ένα παλαιό  ταξί στην πιάτσα, δύο μικρές  καμπίνες που λειτουργούν  ως εκδοτήρια εισιτηρίων πλοίων και  τα παλαιά μαγαζιά απέναντι.

Στη γωνία  του 'Βογιατζή" το ιστορικό κτίριο κεντρίζει  το ενδιαφέρον μας. Στο ισόγειο  του ένα μαγαζί με αναμνηστικά, χαρακτηριστικό της εποχής  Suvenir.
Δεξιά  τα καφέ  "Ελλάνιον " και "Αφαία" κάποιοι τηλεφωνικοί θάλαμοι, περίπτερα, ενώ από την άλλη πλευρά  του δρόμου το "Ποσειδώνιον", ο "Διόνυσος" η "Αίγλη".

Ταμπέλες  για ενοικιαζόμενα ποδήλατα κι ένα λιμάνι με πολλά κάγκελα και ελάχιστα αυτοκίνητα.

Η όχι και τόσο παλιά  Αίγινα, ήρεμη, ανθρώπινη, γοητευτική αν και ασπρόμαυρη.