Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Τιμήθηκε ο τελευταίος σφουγγαράς της Αίγινας.

Μέσα από τα στιγμιότυπα  του βραβευμένου ντοκιμαντέρ "Σιωπηλός κόσμος" ο διάσημος ερευνητής και ωκεανογράφος Ζακ Υβ Κουστώ μας μεταφέρει στην καθημερινότητα των σφουγγαράδων. Στον καθημερινό σκληρό αγώνα  τους να  βουτήξουν και να ψαρέψουν σφουγγάρια φορώντας μια δύσκολη και βαριά στολή.

Δύσκολη και επικίνδυνη δουλειά  που μπορεί να άφησε πλούτο σε πολλούς αλλά σκόρπισε και θάνατο και αναπηρίες λόγω  της "νόσου των δυτών" που άφηνε πολλούς δύτες παράλυτους. Το ταξίδι μεγάλο, πολύμηνο, δύσκολο.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τα πρόσωπα, όπως του ιδιοκτήτη του σκάφους "Ευαγγελία" Δεληκωνσταντή, το Κωνσταντίνο Λορέντζο αλλά και τον νεαρό τότε Αντώνη Γρυπαίο.

Ο Αντώνης Γρυπαίος ιδιοκτήτης  της παραδοσιακής ταβέρνας " Ο κόκκορας"  είναι ο τελευταίος μιας  ολόκληρης γενιάς, μιας τάξης ανθρώπων που με τον κόπο τους συνέβαλαν στην ευημερία  του τόπου και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου  του νησιού.

Ο Αντώνης Γρυπαίος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στη  βραδιά  των εγκαινίων της έκθεσης: "Όταν ο Ζακ Υβ Κουστώ συνάντησε Αιγινήτες σφουγγαράδες"  που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία  της Κυψέλης. Η πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α. κ. Μαίρη Κουκούλη παρέδωσε στον κ. Γρυπαίο μια τιμητική πλακέτα  για το έργο του, ενώ η εγγονή του Έλενα Μαρίνου μια όμορφη ανθοδέσμη.

Η έκθεση περιλαμβάνει παλιές φωτογραφίες, έγγραφα, αντικείμενα επεξεργασίας σφουγγαριών, δημοσιεύματα από τον "Κήρυκα της Αίγινας" όπου έχουν δημοσιευτεί εκτενή άρθρα για τη ζωή και το επάγγελμα των σφουγγαράδων καθώς και διηγήματα εμπνευσμένα από την εργασία  τους.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά μέχρι  τις 29 Αυγούστου και ώρες 19.00 - 21.30 μ.μ.