Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Ανάμεσα σε μια επικείμενη αξιοποίηση των Νότιων Οχυρών και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και του φυσικού Περιβάλλοντος.

Στην ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ομάδα Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αίγινας το Σάββατο 18/2 το απόγευμα  στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου, το ερώτημα που τέθηκε ήταν αν θα πρέπει να διατηρηθεί ανέπαφο το σημείο των Νότιων Οχυρών της Αίγινας κι έτσι να διασφαλιστεί η ιστορική μνήμη και το φυσικό περιβάλλον ή θα ταίριαζε απόλυτα στα "κελεύσματα των καιρών ", η αξιοποίηση του χώρου που θα αποφέρει ανάπτυξη, ίσως θέσεις εργασίας αλλά σίγουρα αλλοίωση  του τοπίου.

Και  στην τελευταία περίπτωση το θέμα "τοπίο" είναι αυτό που βαραίνει  στη ζυγαριά  της επιλογής. Πολύ σωστά ο κ. Νίκος Μαρίνος αναρωτήθηκε για  την Αίγινα που θα παραδώσουν οι σημερινές γενιές στις επόμενες.
Θα είναι μια Αίγινα που θα έχει διατηρήσει  την πανίδα και τη χλωρίδα, το φυσικό ανάγλυφο, το ιδιαίτερο περιβαλλοντικό χαρακτήρα, θα έχει διατηρήσει την ιστορική μνήμη και τον πολιτιστικό της θησαυρό ή θα είναι ένα νησί που γοητεύτηκε από τις σειρήνες  κάποιων επενδύσεων και θυσίασε την ιστορική και περιβαλλοντική του ταυτότητα.

Ο ομιλητής της βραδιάς , πολιτικός μηχανικός κ. Παναγιώτης Αγραπίδης παρουσίασε τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν λάβει χώρα ώστε να αποτραπεί η διολίσθηση σε μια αξιοποίηση που δεν ταιριάζει στο νησί  και από την άλλη περιέγραψε τον μακρύ δρόμο της προσπάθειας που απαιτεί επιμονή, μεθοδικότητα και καλά οργανωμένο φάκελλο ενεργειών.

Οι σκέψεις που κατατέθηκαν και οι παρεμβάσεις από την πλευρά  των παρευρισκομένων ήταν πολύ καλά τεκμηριωμένες και μαρτυρούσαν  την αγωνία και την ειλικρίνεια  των προθέσεων.
Δυστυχώς οι προηγούμενες δεκαετίες με την άναρχη δόμηση και τις επεμβάσεις στο ανάγλυφο του νησιού επέφεραν φοβερές αλλοιώσεις που σήμερα όλοι αναγνωρίζουμε!

Γι' αυτό στηρίζουμε τις προσπάθειες  της Επιτροπής που έχει συστήσει ο Δήμος Αίγινας και στην οποία συμμετέχουν πολλοί Σύλλογοι - Ομάδες και φορείς αλλά και ιδιώτες του νησιού ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το θέμα.