Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Ο ανελέητος βομβαρδισμός του Πειραιά το 1944.

  Ο συγκλονιστικός βομβαρδισμός του Πειραιά στις 11 Ιανουαρίου του 1944 από τους Συμμάχους κατά  γερμανικών στόχων κτιρίων και πλοίων που βρίσκονταν στο πρώτο λιμάνι, έχει μείνει ανεξίτηλος στη μνήμη όσων επέζησαν από εκείνη  την καταστροφή. Η Γωγώ Κουλικούρδη στα γραπτά της αλλά και ο Αργύρης Φορτούνας, ο Κώστας Χάνος και ο Βασίλης Ιατρίδης στα βιβλία τους που έχουν παρουσιαστεί στην Αίγινα, καταγράφουν τις εμπειρίες  τους έτσι όπως τις έζησαν, βλέποντας τα  αεροπλάνα και ακούγοντας τους ήχους από τις εκρήξεις.
  Ο βομβαρδισμός άφησε πίσω μια έρημη πόλη γεμάτη ερείπια και χαλάσματα. 5.500 νεκρούς ανάμεσά τους 8 μόνο Γερμανοί στρατιώτες και 85 μαθήτριες και 15 δασκάλες  της Οικοκυρικής και Επαγγελματικής Σχολής Πειραιά.
   Σήμερα ένα κομμάτι λαμαρίνας βρίσκεται καρφωμένο σε δέντρο στο μικρό παρκάκι του Αγίου Σπυρίδωνα στο λιμάνι του Πειραιά με μια επιγραφή να θυμίζει το τρομερό γεγονός.

  Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Αργύρη Φορτούνα ο οποίος καταγράφει το γεγονός στο βιβλίο του: "Η Αίγινα στα χρόνια της γερμανικής κατοχής".