Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Κυριακάτικο πρωϊνό με τον αγγειοπλάστη Παναγή Στενάκη.


  Το ραντεβού ήταν κλεισμένο από το καλοκαίρι. Μόλις είχε τελειώσει η ομιλία  του κ. Γιώργου Κυριακόπουλου το βράδυ της Τετάρτης 17 Αυγούστου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας με θέμα: "Από τους κανατάδες στον Π. Σκλάβαινα" στα πλαίσια  των προ- φεστιβαλικών εκδηλώσεων του 8ου Φεστιβάλ Φιστικιού και ο κ. Κυριακόπουλος έχοντας χρησιμοποιήσει τα στοιχεία από την εργασία των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Αίγινας για την τέχνη του κ. Π. Στενάκη, ζήτησε να τον γνωρίσει και να συνομιλήσει μαζί του.
  Σήμερα Κυριακή 9 Οκτωβρίου επισκεφθήκαμε  το σπίτι του Παναγή Στενάκη στο Βαθύ όπου ο κ. Κυριακόπουλος συνέλεξε πλήθος πληροφοριών για τη μελέτη του γύρω από τους αγγειοπλάστες της Αίγινας από ένα τελευταίο μάστορα της αγγειοπλαστικής  του οποίου τα χέρια έχουν ποιήσει χιλιάδες κανάτια που πουλήθηκαν μετά σε Αθήνα και Πειραιά.
    Πολύτιμες οι πληροφορίες του παππού Παναγή όπως και η επίσκεψη στο χώρο όπου παλιά υπήρχε το καμίνι του.
   Μετά τη στάση "Παυλινέρη" και λίγο πριν τη ρεματιά όπου ο δρόμος ανηφορίζει προς το Βαθύ υπάρχουν ακόμα τα κτίσματα όπου ο μάστορας Στενάκης έφτιαχνε τα κανάτια  του. Λίγα εργαλεία έχουν απομείνει από τότε όπως ο τροχός, ένα από  τα πολλά κανάτια, σιδερένια εργαλεία μα κυρίως  τα αμέτρητα καρφιά στα "πατερά" όπου κρεμούσε εκεί τα κανάτια του για να κρυώσουν.

Το παλιό εργαστήριο  του Παναγή Στενάκη.