Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Τα βιβλία της Αίγινας. Ο νέος κατάλογος

  Εκατοντάδες  τίτλοι βιβλίων  που αναφέρουν το νησί της Αίγινας βρίσκονται καταχωρημένοι  στο καινούργιο, επικαιροποιημένο κατάλογο που κυκλοφορεί  στο βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι".
  Η  καταγραφή των βιβλίων αυτών έχει ξεκινήσει από το 2007  όταν  στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης οργανώθηκε για πρώτη φορά έκθεση βιβλίων που  γράφουν  για την Αίγινα ή απλά  την αναφέρουν σε κάποια σελίδα  τους. Η έκθεση αυτή επαναλήφθηκε άλλες τέσσερις φορές, με τελευταία  το καλοκαίρι του 2015 στον ίδιο χώρο. Κάθε φορά υπήρχαν ανάμεσα στα βιβλία και νέες εκδόσεις ή  παλαιότερα που παρέμεναν όμως άγνωστα.
  Το υλικό  χωρίζεται σε κατηγορίες όπως  ιστορικά, λογοτεχνικά, θεολογικά - θρησκευτικά, λευκώματα, οδηγοί, εργασίες σχολείων, περιοδικά κ.αλ. Ιδιαίτερη αναφορά  γίνεται στα βιβλία  που αναφέρονται στην Καποδιστριακή εποχή και τον πρώτο Κυβερνήτη, στον Νίκο Καζαντζάκη και  στον Άγιο Νεκτάριο.
   Μέσα από  το πλούσιο αυτό υλικό γαι άλλη μια φορά αναδεικνύεται  ο τόπος  της Αίγινας ως ένα ιδανικό περιβάλλον που συγκέντρωσε πλήθος ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης, εμπέοντας τους να γράψουν πολλά από τα έργα  τους εδώ.
   Ανάμεσα στα βιβλία ο αναγνώστης θα βρει μεγάλες υπογραφές όπως του Ν. Καζαντζάκη, του Ο.Ελύτη, του Α. Καμύ, της Β. Γουλφ, του Κ. Βάρναλη, του Γ.Σεφέρη, του Μ. Καραγάτση, του Ηλ. Βενέζη, του Σ. Μυριβήλη, της Μ. Δούκα, της Ζ. Σαρρή, της Κ. Αγγελάκη- Ρουκ αλλά  και  των Γ. Κουλικούρδη, Δ. Σαραντάκου, Ι. Περσάκη, Ε. Τουλούπα, Κ. Σταμάτη, Μ. Δραγούμη, Αχ. Χαλδαιάκη, Κ. Χάνου, Α. Φορτούνα, Λ. Πετρίτη - Μπόγρη, Φλ. Αλυφαντή, Γ. Μαρίνου, Φρ. Κάππου και πολλών άλλων.

  Χρήσιμη  σημείωση: Ο κατάλογος περιέχει τα βιβλία που γράφουν για την Αίγινα ή την αναφέρουν. Δεν είναι κατάλογος Αιγινητών συγγραφέων.

Συγκέντρωση υλικού - επιμέλεια : Γιώργος Μπήτρος.