Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016

Στο κελλάρι του Αγίου Νεκταρίου

  Εικόνες από την παλιά γεωργική Αίγινα παρουσιάζει η σημερινή μας σημείωση. Φωτογραφίες που η ομάδα Περιβαλλοντικής του 2ου Γυμνασίου είχε πάρει από  το παλιό κελλάρι της Μονής του Αγίου Νεκταρίου΄. Τότε μας είχε ξεναγήσει η κ. Στέλλα Στουραΐτη η οποία μας είχε δώσει και  τις πληροφορίες που ακολουθούν. Σήμερα το κελλάρι δεν υπάρχει. Στη θέση του υπάρχουν καινούργια κτίσματα. Επίσης δημοσιεύουμε   φωτογραφίες από  τον αμπελώνα της Ιεράς Μονής του Αγίου Νεκταρίου.  Το αμπέλι της Μονής, το πάτημα και το κελλάρι  μαρτυρούν  το μεγάλον ενδιαφέρον του Αγίου για το περιβάλλον και η στοργή και η φροντίδα του για καθετί που αναφέρεται στη φύση. Το αμπέλι  της Μονής βρίσκεται στον Κοντό, αριστερά  του δρόμου  πριν ανηφορίσουμε προς την Ι. Μονή Παναγίας Χρυσολεόντισσας. Το αμπέλι το δώρισε στη  Μονή κάποιος ιδιώτης που λεγόταν Νικήτας. Έτσι το αμπέλι ονομάζεται «Νικήτας». Το αμπέλι αλλά  και το κρασί προοριζόταν και προορίζεται και σήμερα αποκλειστικά και μόνο  για τη  χρήση του Μοναστηριού. Το Σεπτέμβριο του 2006  η παραγωγή ήταν περίπου  δύο [2] τόνοι. Τα σταφύλια τα πατούν οι εργάτες της Μονής. Πριν πατήσουν τα  σταφύλια γίνεται αγιασμός, ενώ για σαράντα ημέρες ανάβουν καντήλι και θυμιατίζουν για 40 μέρες. Στο χώρο του πατήματος και των  βαρελιών δεν μπαίνει κανένας

  Το πάτημα και ο χώρος που βρίσκονται τα βαρέλια  του Μοναστηριού το έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο Άγιος και βρίσκεται στη δεξιά πλευρά  της  Μονής, μετά την  είσοδο.
   Τα βαρέλια τα ανοίγουν την εορτή των  Εισοδίων της Θεοτόκου [21  Νοεμβρίου]. Το κρασί για να ψηθεί καλά χρειάζεται  να φυσήξει βοριάς. Στο χώρο υπάρχουν και 2 μικρά βαρέλια για λιαστό.
Τα  4  βαρέλια έχουν το καθένα το όνομά  τους. Το πρώτο λέγεται ηγούμενος. Το δεύτερο λέγεται αρχοντάρης. Το τρίτο λέγεται οικονόμος, ενώ το τέταρτο είναι…… «ανεξάρτητο». Μέσα στα βαρέλια ρίχνουν λίγο ρετσίνι.Απόσπασμα από την εργασία της Περιβαλλοντικής ομάδας του 2ου Γυμνασίου Αίγινας: "Άμπελος η Αιγιναία".