Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Ανακαλύφθηκαν άγνωστα έργα του Γ. Χαλεπά στην Τήνο.


                                                            Από τη σελίδα   tinostoday.gr

Πλήθος άγνωστων σχεδίων - καλλιτεχνικών γραφημάτων του κορυφαίου γλύπτη της νεότερης Ελλάδας Γ.Ι. Χαλεπά ανακαλύφθηκαν μέσα στο σπίτι - μουσείο του καλλιτέχνη στον Πύργο της Τήνου.
  Η ανακάλυψη των έργων έγινε μετά από ενέργειες του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Τήνου "Γιαννούλης Χαλεπάς", το  οποίο, έχοντας βάσιμες ενδείξεις, αποφάσισε την μετάκληση επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου Προηγμένων Διεπιστημονικών Εφαρμογών στη Συντήρηση και Ανάδειξη Εικαστικών Έργων, της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών των Τ.Ε.Ι. Αθηνών, προς διερεύνηση τυχόν καλλιτεχνικών γραφημάτων στους εσωτερικούς τοίχους του Μουσείου-Σπιτιού « ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ ».
     Η επιστημονική ομάδα απαρτίστηκε από την δ/ντρια του εργαστηρίου Αθηνά Αλεξοπούλου, δρ. χημικό-μηχανικό του Ε.Μ.Π., καθηγήτρια και υπεύθυνη φυσικοχημικών μεθόδων διάγνωσης και τεκμηρίωσης και τους Αλέξιο Στεφανή, Αγάθη Καμινάρη και Μαρία Χατζηδάκη, καθηγητών και συνεργατών της Καλλιτεχνικής Σχολής Σπουδών των Τ.Ε.Ι. Αθηνών.
Οι εργασίες της ομάδας διήρκεσαν, από την 7η έως την 9η Οκτωβρίου 2016 και εφαρμόσθηκαν στους τοίχους του Μουσείου-Σπιτιού « ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ », μέθοδοι ανάδειξης εικαστικών έργων, με κύρια εφαρμογή την υπέρυθρη ανακλαστογραφία. Η έρευνα αποκάλυψε την ύπαρξη καλλιτεχνικών γραφημάτων, στο σύνολο των επιφανειών των τοίχων, δικαιώνοντας μαρτυρίες και γραφές δεκαετιών, ότι ο τραγικός καλλιτέχνης είχε φιλοτεχνήσει σχέδια-συνθέσεις, στους εσωτερικούς τοίχους του σπιτιού του.

Η επιστημονική διερευνητική μελέτη του εργαστηρίου θα παραδοθεί στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, στα τέλη Οκτωβρίου 2016, και  θα αναλύονται σ αυτήν τα αποτελέσματα της έρευνας και θα προτείνεται η καθ ολοκληρία ανάδειξη των καλλιτεχνικών γραφημάτων, στο σύνολο των επιφανειών των τοίχων, εργασία η οποία απαιτεί παρουσία της επιστημονικής ομάδας , διάρκειας ενός μηνός, καταθέτοντας παράλληλα, την μελέτη και το προϋπολογισμό  κόστους του έργου.

     Το  Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου έχοντας απόλυτη γνώση της σοβαρότητας και σημασίας της επιστημονικής ανάδειξης καλλιτεχνικών γραφημάτων στους τοίχους του Μουσείου-Σπιτιού « ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ », τις ευθύνες του, απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και απεριόριστο σεβασμό στο έργο του κορυφαίου νεοέλληνα γλύπτη ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΑΛΕΠΑ, θα προχωρήσει στην ολοκληρωτική ανάδειξη των καλλιτεχνικών γραφημάτων, ευχόμενο ευόδωση των εργασιών, η επιτυχία των οποίων θα σημαίνει τα μέγιστα της τέχνης οφέλη, για τον Πάνορμο, την Έξω Μεριά και την Τήνο, τις Κυκλάδες, την Ελλάδα και την παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα.