Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Στους Άη- Δημήτρηδες της Κυψέλης

  Με τις πρώτες βροχές και έναν δειλό κρύο βοριά, φθάσαμε πλέον και στην εορτή του Αγίου Δημητρίου προπομπό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Με αυτά και άλλα πολλά μπαίνουμε στον μεγάλο κύκλο των ονομαστικών εορτών  που ζεσταίνουν  την φθινοπωρινή ατμόσφαιρα.
   Κι ενώ αυτή τη στιγμή σιδερώνονται πουκάμισα, φούστες και παντελόνια για την επερχόμενη κάθοδο  στις παρελάσεις, η αυριανή εορτή του Αγίου Δημητρίου θα φέρει  στο επίκεντρο των ευχών τους Δημήτρηδες, Δημητρούλες, Δήμητρες, Μήτσους, Μίμηδες κ.ο.κ.
   Πολλές  οι εκκλησίες μικρές και μεγάλες  που εορτάζουν αύριο ενώ  σε κεντρικούς ναούς Αθηνών - Πειραιώς και περιχώρων στήνονται εορτές με το βαρύγδουπο αλλά άκρως εκκλησιαστικό  τίτλο(!): "Δημήτρια"  που παραπέμπουν  στους ανάλογους εορτασμούς της Θεσσαλονίκης που αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της και δικαιολογημένα άλλωστε.
    Στα καθ' ημάς ο Άγιος Δημήτριος πανηγυρίζει σε ξωκκλήσια   της Αιγινήτικης υπαίθρου.
    Ο ναός  στην πρώτη φωτογραφία βρίσκεται στα όρια  των οικισμών του Λεοντίου και της Κυψέλης, στη στάση Παυλινέρη. Πρόκειται για ένα πολύ παλαιό εκκλησάκι, μεγάλων διαστάσεων μετά τις συνήθεις προσθήκες σε αυτές  τις περιπτώσεις προς  τα δυτικά. Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στην αρχιτεκτονική του ναού και ιδιαίτερα  στο εσωτερικό του όπου συναντάμε τόξα με πέτρα όπως αυτά των εκκλησιών της Παλαιάς Χώρας. Η εγγύτητα των εκκλησιών ίσως ή η μικρή χρονική απόσταση της κατασκευής των ναών μπορεί να επέδρασε προς αυτή την κατεύθυνση.
    Ο δεύτερος ναός απ΄όπου και η επόμενη φωτογραφία βρίσκεται στα ψηλά της Κυψέλης, στην περιοχή "Σαρακίνα", μετά τις οικίες Περατικού και Κουζούπη. Είναι ένα πολύ παλαιό εκκλησάκι το οποίο έχει εγκαινιασθεί από τον Μητροπολίτη Ύδρας Προκόπιο. Στον περίβολό του υπάρχουν τάφοι αλλά και ένα αλώνι. Η εκκλησούλα είναι ευδιάκριτη και από το απέναντι βουνό από το δρόμο που οδηγεί προς Άγιο Νεκτάριο, Αφαία, Αγία Μαρίνα. Περιττό να αναφέρουμε πως η θέα  που απλώνεται μπροστά  στα μάτια  του επισκέπτη είναι μοναδική. Το βλέμμα αγκαλιάζει όλη την πόλη της Αίγινας, τον Ασώματο, την Κυψέλη και φθάνει μέχρι τα αντικρινά βουνά  της Πελοποννήσου.