Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Ένα Λαογραφικό Μουσείο στην περιοχή των Αγίων Αίγινας.

  Σε  έναν ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο μας υποδέχεται η κ. Δήμητρα Πετρίτη στο ξενοδοχείο "Ίριδες" όπου  με πολύ μεράκι, αγάπη και προσωπικό κόπο έχει δημιουργήσει ένα Λαογραφικό Μουσείο.
   Στην είσοδο  του ξενοδοχείου συναντά ο επισκέπτης μια σπουδαία συλλογή από παλιά  Αιγινήτικα αντικείμενα.  Όλα τα εκθέματα είναι οικογενειακά κειμήλια της οικογένειας Πετρίτη που συνοδεύονται από προσφορές φίλων και προέρχονται από τις περιοχές του Βαθέος και των Αγίων. Πρόκειται για αγροτικά εργαλεία, είδη οικιακής και καθμερινής χρήσης, γκραβούρες , μικρά  έπιπλα κλινοσκεπάσματα, ενδυμασίες, νομίσματα και χαρτονομίσματα, μηχανές ραπτικής, πιάτα, σεντούκια, ετεζέρες, μύλοι του καφέ, παλιά  ραδιόφωνα, λάμπες πετρελαίου, όλα τοποθετημένα  με προσοχή και  τάξη αναδεικνύουν με μοναδικό τρόπο  την πολιτιστική μας κληρονομιά, το λαογραφικό πλούτο του νησιού, την ιστορία, τον παλαιό τρόπο ζωής που ήταν συνυφασμένος με τη θάλασσα αλλά και τη γη.

    Η κ. Δήμητρα Πετρίτη είναι πολύ περήφανη για αυτήν την προσωπική συλλογή που επιδεικνύει με πολύ χαρά  σε φίλους, σε επισκέπτες και πελάτες  του ξενοδοχείου "Ιριδες".
    Για άλλη μια  φορά  η προσωπική εργασία, το μεράκι η αγάπη για την Αίγινα, ο αγώνας και η αγωνία ενός ιδιώτη έρχονται να καλύψουν  το κενό που υπάρχει σε αυτόν τον τομέα από τους επίσημους φορείς. Ιδιωτικές συλλογές, αρχεία, σπάνια αντικείμενα που έχουν διασωθεί ακόμα και από τα σκουπίδια, φυλάσσονται σε σπίτια ή αποθήκες με πολύ προσοχή. Το ήδη υπάρχον Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας θεωρείται κορεσμένο.
   Αναδεικνύεται λοιπόν η ανάγκη δημιουργίας μικρών λαογραφικών μουσείων σε κάποια σημεία  της Αίγινας, ώστε να συγκεντρωθεί αυτός ο πλούτος, να διασωθεί, να συντηρηθεί όπως αρμόζει και να περάσει στις επόμενες γενιές.
     Το παράδειγμα του κ. Ανδρέα Κάππου στην περιοχή του Κοντού που έχει  στεγάσει την σπάνια συλλογή του στο υπόγειο του σπιτιού έρχεται να ενισχύσει τα γραφόμενα μας.
   Δεν πρόκειται για όνειρα,ούτε για ανεφάρμοστα σχέδια. Χώροι υπάρχουν, άνθρωποι υπάρχουν που μπορούν να βοηθήσουν. Αρκεί να υπάρξει βούληση.

   Η  συλλογή  της κ. Δήμητρας Πετρίτη δεν είναι ακόμα επισκέψιμη. Ευχόμαστε κάποια στιγμή να ανοίξει για  το κοινό και τους επισκέπτες του νησιού μας.