Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

"Δύο παρά είκοσι"

  Το "Αφαία" έφευγε για Αίγινα καθημερινά στις "δύο παρά είκοσι". Αυτό το δρομολόγιο διάλεξε η Σοφία για να πάει πρώτη φορά στην Αίγινα να επισκεφθεί τον πατέρα της που ήταν κρατούμενος στις φυλακές. Αυτό το πρώτο θαλασσινό ταξίδι της, έμελλε να είναι καθοριστικό για τη ζωή της αφού σ' αυτό γνώρισε τον άντρα της και τον ακολούθησε μετά από χρόνια στην Αίγινα.
  Δεκαετία του '70, μια Αίγινα που μόλις αρχίζει να στρώνει με πίσσα τους χωματόδρομούς της, στις φυλακές να φιλοξενούνται βαρυποινίτες και πολιτικοί κρατούμενοι, οι διαδρομές να  φαντάζουν ακόμα μεγάλες, η παραλία με τα μικρά μαγαζιά, τα πολλά μικρά καράβια της γραμμής, τα αμέτρητα καΐκια μέσα στο λιμάνι, οι απλοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας, τα παλιά λεωφορεία και ταξί.
  Η Αίγινα του χθές. Σε αυτήν την απαστράπτουσα από χρώμα και ανθρωπιά Αίγινα μας μεταφέρει το χριστουγεννιάτικο διήγημα του Γ. Μπήτρου που κυκλοφόρησε το 2009, αλλά παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, μαζί με άλλα τρία διηγήματα. Η νοσταλγία του χθες αλλά και οι αλήθειες των ανθρώπινων σχέσεων σε πρώτο πλάνο. Θα το βρείτε στο βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι". Το εξώφυλλο κοσμείται από πίνακα του Σπύρου Βασιλείου.