Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Η Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων

     Επανερχόμενοι στο κλίμα και την ατμόσφαιρα της Μεγάλης Σαρακοστής που διανύουμε, κάνουμε με το σημείωμά μας μια μικρή υπενθύμιση στη λατρεία των ημερών, με την αναφορά μας στη πρωτοχριστιανική Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.  Μπορεί λοιπόν κάποιοι να ακούν την καμπάνα να κτυπά αυτές τις μέρες κάθε Τετάρτη και Παρασκευή και να αναρωτιούνται το "γιατί", απαντούμε λοιπόν  με τα παρακάτω:
 Είναι  μια ειδική  εσπερινή ακολουθία Θείας Ευχαριστίας που τελείται τις καθημερινές – κυρίως Τετάρτη και Παρασκευή – αυτής της  περιόδου γιατί σε καμιά περίπτωση δεν  επιτρέπεται να  τελείται η Θεία  Λειτουργία από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή στη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με μια μόνο εξαίρεση:  τη γιορτή του Ευαγγελισμού αν τύχει  σε μία από αυτές  τις ημέρες. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Προηγιασμένες  Θείες Λειτουργίες καθιερώθηκαν  από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια διότι οι χριστιανοί ήθελαν να κοινωνούν και μέσα στην  εβδομάδα για να ενισχύονται  στον πνευματικό τους αγώνα αυτήν την εποχή της προετοιμασίας για το Πάσχα. Έτσι ο λειτουργός ιερέας φυλάσσει Θεία Κοινωνία από την Κυριακή για αυτές τις δύο λειτουργίες. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας δεν τελείται δηλαδή Τετάρτη και Παρασκευή , αλλά  μεταδίδεται στους πιστούς η Θεία Κοινωνία της Κυριακάτικης Λειτουργίας.
 Τα   Τίμια Δώρα έχουν καθαγιασθεί [δηλαδή ο άρτος και ο οίνος έχουν γίνει σώμα και Αίμα του Χριστού] από τη Θεία Λειτουργία της προηγούμενης Κυριακής. Αποτέλεσμα κατά την είσοδο  των Τιμίων Δώρων [Άγια] οι πιστοί να  γονατίζουν  να  υπάρχει απόλυτη ησυχία και ο ιερέας να καλύπτει το κεφάλι του με  τον Αέρα [ένα άμφιο με το οποίο καλύπτονται τα Τίμια Δώρα] Η ατμόσφαιρα της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας είναι κατανυκτική και πένθιμη με πολλά  αναγνώσματα και ψαλμούς από την Παλαιά Διαθήκη.