Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Τι είναι η Σαρακοστή;


 Ακούσαμε πολύ συχνά αυτές τις μέρες την ευχή: "Καλή Σαρακοστή". Όμως τι ακριβώς είναι η Μεγάλη Σαρακοστή, η χρονική αυτή περίοδος στην οποία πλέον ζούμε;
Από την ΚΑΘΑΡΑ   ΔΕΥΤΕΡΑ   στην Εκκλησία  αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή η οποία λέγεται Μεγάλη  επειδή διαρκεί  περισσότερο από 40 ημέρες, συγκεκριμμένα 49 ημέρες [ 7 εβδομάδες].
       Η   Εκκλησία  αυτήν την εποχή προτείνει στους πιστούς, να  εντείνουν τον αγώνα τους γιατί η μεγαλύτερη εορτή  των χριστιανών το Πάσχα, πλησιάζει..Να νηστεύσουν από κάποιες τροφές  για να μπορέσουν  να  κυριαρχήσουν  στον εαυτό τους και στα πάθη τους. Να εκδηλώσουν έμπρακτα την αγάπη τους με έργα φιλανθρωπίας
      Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι μια ευκαιρία για καταλλαγή και συμφιλίωση με τον ασυνάνθρωπό μας. Είναι εποχή προσευχής, μελέτης και συμμετοχής στα Μυστήρια της Εκκλησίας. Είναι πρόσκληση σε εξομολόγηση και μετάνοια. Δηλαδή αλλαγή τρόπου ζωής, σκέψης και συμπεριφοράς. Προτεραιότητα έχει ο συνάνθρωπος και όχι το εγώ.
    Την Μεγάλη Τεσσαρακοστή η καμπάνα της Εκκλησίας κτυπά πιό συχνά γιατί καλεί τους πιστούς στις καθημερινές ακολουθίες, αλλά και κάθε Παρασκευή στους Χαιρετσιμούς προς την Παναγία Μητέρα του Θεού, αλλά και κάθε Κυριακή με τις μεγάλες γιορτές της, όπως:
     
-          Την  Α΄ Κυριακή  των Νηστειών, γιορτάζουμε την νίκη της Ορθοδοξίας κατά των αιρετικών και την αναστήλωση των εικόνων.
-          Την  Β΄  Κυριακή  των Νηστειών, μας τονίζει την σωστή πίστη προς το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, και τους αγώνες του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.
-          Την   Γ΄ Κυριακή  των Νηστειών, μας προτείνει την προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού. Είναι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.
-          Την   Δ΄  Κυριακή  των Νηστειών εορτάζουμε τον Άγιο Ιωάννη   συγγραφέα του ασκητικού βιβλίου της Κλίμακας των Αρετών.
-          Την   Ε΄  Κυριακή  των Νηστειών  εορτάζουμε  την Οσία   Μαρία την Αιγυπτία.
-          Από την επόμενη Κυριακή των Βαίων εισερχόμαστε στην   Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου.