Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Τιμόθεος Κιλίφης ένας ιερέας σύμβολο

     Έφυγε ένας ιερέας που ο περισσότερος κόσμος τον γνώρισε τις εμφανίσεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές. Ο πολυσχιδής και πολυπράγμονας γέροντας Τιμόθεος Κιλίφης αφήνει πίσω του ένα τεράστιο κοινωνικό και συγγραφικό έργο που δυστυχώς πολλοί αγνοούν. Δεινός ομιλητής και υπομονετικός συζητητής κατόρθωνε να κατακτά και τον πιό δύσπιστο ακροατή του με την ευγένεια και την προσήνειά του. Του αξίζουν λίγες γραμμές ως ένα μικρό αφιέρωμα, ως ξόδι στη μνήμη του.
 (οι πληροφορίες που ακολουθούν προέρχονται από το "Αγιορείτικον Βήμα")
      O Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Κιλίφης (Κατά κόσμον: Γεώργιος Κ. Κιλίφης), γεννήθηκε το 1928 στο Αίγιο.
Τελείωσε στην ίδια πόλη το οχτατάξιο γυμνάσιο (με καθυστέρηση δύο ετών, λόγω της γερμανικής κατοχής) το 1948.Στην Αθήνα το 1952 συνεργάστηκε και έγινε μέλος της Αδελφότητας Θεολόγων "Η Ζωή" και το 1960 της Αδελφότητας Θεολόγων "Ο Σωτήρ", απ' όπου αποχώρησε το 1972 κι εντάχθηκε ως μοναχός στην Ι. Μονή Πεντέλης.
Τώρα είναι Αρχιμανδρίτης της ιδίας Ι. Μονής. Από πολλά χρόνια ασχολείται με την λογοτεχνία και τα γράμματα γενικότερα.
Για το πλούσιο συγγραφικό του έργο και την κοινωνική του δράση, του έχουν απονεμηθεί λογοτεχνικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Είναι τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης και του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων.
Η Σύγκλητος της Ακαδημίας Φλωρεντίας, Τεχνών, Λογοτεχνίας, Επιστημών, Εργασίας και Θεάματος, στις 24 Νοεμβρίου 2001, αποφάσισε -κατά νόμον- την ανακήρυξη του συγγραφέα Τιμόθεου Κιλίφη ως Επιτίμου Ακαδημαϊκού με χρυσό Μετάλλιο, "Για την ένθερμη και γενναιόδωρη συμβολή του στην επιβεβαίωση των υψηλότερων ιδανικών της ζωής, για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό".
Επίτιμος Ακαδημαϊκός με Χρυσό Μετάλλιο, Ακαδημίας Φλωρεντίας, ο Αρχιμανδρίτης Ι.Μ.Π. Τιμόθεος Κιλίφης. Δεν αποτελεί υπερβολή ότι η ακτινοβολία του συγγραφέα π. Τιμοθέου Κιλίφη εξήλθε πέραν των ορίων της χώρας μας.
Μετά από τη βράβευσή του στις 20-12-2000, από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών με το βραβείο Α' τάξεως και το Χρυσό Μετάλλιο, για τη λογοτεχνική και την εν γένει προσφορά του στα γράμματα, αλλά και στην κοινωνία, ακολουθεί η καταξίωση και αναγνώριση του πολύπλευρου έργου του, συγγραφικού και κοινωνικού, από την Ακαδημία Φλωρεντίας.
Η Σύγκλητος της Ακαδημίας Φλωρεντίας, Τεχνών, Λογοτεχνίας, Επιστημών, Εργασίας και Θεάματος, στις 24 Νοεμβρίου 2001, αποφάσισε -κατά νόμον- την ανακήρυξη του συγγραφέα Τιμόθεου Κιλίφη ως Επιτίμου Ακαδημαϊκού με χρυσό Μετάλλιο, "Για την ένθερμη και γενναιόδωρη συμβολή του στην επιβεβαίωση των υψηλότερων ιδανικών της ζωής, για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό".

Η απονομή πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Έδρα Πράτο, τάξη Λογοτεχνίας, Τμήμα Συγγραφέων. Επάξια και δικαιωματικά πλέον ο π. Τ. Κιλίφης είναι κάτοχος της ταυτότητας της παραπάνω Ακαδημίας. Το γεγονός τούτο τιμά τον ίδιο ασφαλώς, αλλά ιδιαίτερα την πόλη μας το Αίγιο, απ' όπου ο σεβαστός ιερωμένος κατάγεται. Γι' αυτό επικροτούμε και επαινούμε την επίσης τιμητική διάκριση που του έγινε από το σύλλογο Αιγιαλέων Αθηνών και Πειραιώς, στις 13-1-2002, "Διά την Κηρυγματική και την πολύπλευρη συγγραφική του δραστηριότητα, έτι δε και διά την κοινωνική του ευαισθησία και ανιδιοτελή προσφορά του στο Σύλλογο".
Θα είναι παράλειψη εάν δεν υπενθυμήσουμε την τιμητική διάκριση, η οποία έγινε προς τον π. Τιμόθεο Κιλίφη στον τόπο της γενέτειράς του, για τους ίδιους λόγους, από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία Αιγίου και το Δήμο Αιγίου στο χώρο της αίθουσας του Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου η αθρόα προσέλευση των συμπολιτών του απέδειξε την πλήρη αποδοχή και το θαυμασμό τους προς το πρόσωπό του και το έργο του.