Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Εικόνα του El Greco ταξιδεύει από τη Σύρο στο Τολέδο
 Πραγματοποιήθηκαν  παρουσία της ΑΜ της Βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας, τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟΥ ΤΟΛΕΔΟ» στο μουσείο Santa Cruz, τα οποία παρηκολούθησαν Υπουργοί, καθηγητές Πανεπιστημίου, κριτικοί και ιστορικοί της τέχνης, στρατιωτικοί και προσκεκλημένοι του Ιδρύματος “ElGreco” από όλο τον κόσμο.
Κατά την άφιξη της στον χώρο της εκθέσεως (παλαιό Νοσοκομείο και εν συνέχεια Μοναστήρι), η ΑΜ η Βασίλισσα Σοφία ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου Άνδρου Τήνου και Μυκόνου κ. κ. Δωρόθεο για την συμβολή του στην μετακομιδή της εικόνος από την Ερμούπολη στο Τολέδο, λέγοντας χαρακτηριστικά «Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να μετακινηθεί μία εικόνα από ένα Ναό σε ένα Μουσείο, γι αυτό σας ευχαριστούμε θερμά!»
Εν συνεχεία έγινε ξενάγηση της Βασιλίσσης και των προσκεκλημένων στον άριστα και με θεματικές ενότητες διαμορφωμένο χώρο της Εκθέσεως, κατά την διάρκεια της οποίας η Βασίλισσα Σοφία στάθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εικόνα του Θεοτοκόπουλου από την Ερμούπολη, το ιστορικό της αποκαλύψεως της ταυτότητος της οποίας, εξιστόρησε ο κ. Δωρόθεος.
Μετά το πέρας των Εγκαινίων, η Βασίλισσα Σοφία δέχτηκε τον Σεβασμιώτατο και την συνοδεία του σε ιδιαίτερη συνάντηση κατά την οποία, ο κ. Δωρόθεος της προσέφερε αντίγραφο της εικόνος του Θεοτοκόπουλου, σε περίτεχνη συσκευασία, καθώς και παραδοσιακά γλυκίσματα της Σύρου, προερχόμενα από όλους τους κατασκευαστές του νησιού. Επίσης ο Σεβ. κ. Δωρόθεος προσεκάλεσε την Βασίλισσα στην Σύρο και την Τήνο προκειμένου να προσκυνήσει τα θεομητορικά εικονίσματα και τον ναό του Αγίου Νικολάου, πρόσκληση που έγινε εκ μέρους της ευχαρίστως αποδεκτή. Της ιδιαίτερης προσοχής της έτυχε το εγκόλπιο του Σεβασμιωτάτου, και προκάλεσε συγκίνηση και θαυμασμό η πληροφορία ότι ήτο δώρο της προμήτορός της Βασιλίσσης Όλγας, στον Μητροπολίτη Σύρου  Αθανάσιο Λεβεντόπουλο, που χρημάτισε Πρωθιερέας των Ανακτόρων και Καθηγητής των Βασιλοπαίδων.
Posted by katixitiko.gr