Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Στον Άγιο Δημήτριο στη Σαρακίνα

    Όπως όλοι οι κάτοικοι των χωριών που αγαπούν τον τόπο τους, έτσι και οι Κυψελιώτες αγαπούν και φροντίζουν τα πολλά και γραφικά ξωκκλήσια που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο το μήκος και το πλάτος του χωριού. Βέβαια κάποιοι θα προτιμούσαν να τα βλέπουν εγκαταλελειμμένα, αλειτούργητα και κλειδωμένα, γι' αυτό και αντιδρούν ή ειρωνεύονται όταν βλέπουν ότι οι απλοί αλλά σημερινοί άνθρωποι συνεχίζουν την παράδοση που θέλει κάποιες οικογένειες να έχουν αναλάβει  τη φροντίδα και τη συντήρηση αυτών των κτισμάτων.  
    Ένα από τα ξωκκλήσια της Κυψέλης είναι και ο Άγιος Δημήτριος ψηλά  στην περιοχή της Σαρακίνας. Το εκκλησάκι διακρίνεται από  το δρόμο του Αγίου Νεκταρίου, βρίσκεται στην αντικρινή πλαγιά, πάνω από την οικία Περατικού  και  του ιατρού κ. Κουζούπη. Πρόκειται για ένα μεγάλο κτίσμα, στον περίβολο του οποίου υπάρχουν τάφοι των κτητόρων του, ένα αλώνι και μια στέρνα, δείγματα ότι αποτελούσε αναποσπαστο μέρος παλιάς αγροικίας. Η θέα  από τον περίβολό του προς την Κυψέλη και τη θάλασσα είναι μαγευτική.
    Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έδωσε ο εφημέριος του χωριού π.Νεκτάριος Κουκούλης ο ναός είναι εγκαινιασμένος από τον επίσκοπο Κερνίτσης Χρυσόστομο.