Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Ο Άγιος Πέτρος στο Σφεντούρι της Αίγινας

 Φωτογραφίες: Φωτεινή  Γιωτάκη από το Fb

 29 Ιουνίου αύριο και η γιορτή των δύο κορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου. 'Ενα από τα πολλά εκκλησάκια που πανηγυρίζουν  στην Αίγινα αύριο είναι  του Αγίου Πέτρου στο Σφεντούρι. 
 Το γαληνεμένο κάτασπρο εκκλησάκι καλωσορίζει τον επισκέπτη και τον κάτοικο  του χωριού. Βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο  του οικισμού και η εικόνα του ανακουφίζει το διαβάτη που έχει περπατήσει στον ανηφορικό δρόμο. Παλιά όμως, τώρα ο δρόμος - εδώ και χρόνια - επιτρέπει  την πρόσβαση με αυτοκίνητο.

   Ο Άγιος Πέτρος είναι ένα χαρακτηριστικό νησιώτικο εκκλησάκι, ποτισμένο από άκρη σε άκρη με τον ασβέστη. Οι γραμμές  του λιτές ξεκάθαρες, χωρίς πολλά  παραθύρια και εξωτερικά ψιμύθια. Στέκεται διακριτικά στην άκρη του δρόμου και κοιτά  με  δέος  τη αντικρινή χερσόνησο των Μεθάνων και το Αγκίστρι.
   Ο  Άγιος Πέτρος είναι ένα από τα πολλά εκκλησάκια  του χωριού. Στο Σφεντούρι δεν υπάρχει ενοριακός ναός και οι λατρευτικές ανάγκες  των κατοίκων καλύπτονται από τον ιερέα  της γειτονικής Πέρδικας, όπου εκκλησιαστικά ανήκει το Σφεντούρι.