Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Στη γωνία. Στου Θάνου.......

 Άλλη μια μορφή της παλαιάς και καλής Αίγινας θέλησε χθες να μας αποχαιρετήσει. 
  Ο Κώστας Θάνος  είναι  ένα από τα πρόσωπα που καθημερινά έδινε  τη δική του καθημερινή  μάχη με την προσωπική του  εργασία στο παλαιό ΚΤΕΛ  της Αίγινας. Στο σταθμαρχείο στην  πλατεία  Εθνεγερσίας στάθηκε ένα από τα πρόσωπα που ταυτίστηκαν με την λειτουργία  του ΚΤΕΛ  και την παρουσία  των παλαιών λεωφορείων. Ήταν εκείνες οι εποχές που τα δρομολόγια ήταν πυκνά, η κίνηση των  λεωφορείων συνεχής, οι επιβάτες εκατοντάδες. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τις ατέλειωτες ουρές στην πλατεία κάτω από τα πλαστικά στέγαστρα  της Planaco  με επιβάτες  για  Άγιο Νεκτάριο - Αφαία - Αγία Μαρίνα; Ή  τα  διπλά λεωφορεία   στα πρωϊνά  δρομολόγια από Σουβάλα προς Αίγινα; Ποιός δεν θυμάται  την αγωνία  των επιβατών να προλάβουν το καράβι, το τελευταίο δρομολόγιο  τα καλοκαίρια  στις 22.00 ή το πρωϊνό  των 06.30;
  Οι εποχές  άλλαξαν. Το ίδιο και οι άνθρωποι, τα ήθη, οι συνήθειες  και οι επαγγελματικές ασχολίες.
  Ο Κώστας Θάνος συνέχισε. Τις τελευταίες δεκαετίες  τον συναντούσες  στη γωνία, στο σταυροδρόμι της Κυψέλης, στο μικρό μαγαζί. Ένα ψιλικατζίδικο - στέκι στο οποίο έβρισκες τα πάντα. Κυρίως όμως συναντούσες το χαμόγελο και την ευγένεια του Κώστα Θάνου που ήταν πολύ σχολαστικός στις συναλλαγές  του και πρόσεχε πολύ  να μην κάνει λάθος στα ρέστα του.  
  Το πόσο είχε  ταυτιστεί με τον καινούργιο του ρόλο, με το καινούργιο του στέκι φαινόταν από  την ονομασία  του σημείου που πέρασε γρήγορα στην καθομιλουμένη  των περισσότερων Κυψελιωτών.
 Φράσεις πλέον "κλισέ" όπως "θα συναντηθούμε στου Θάνου", ή "θα σου αφήσω το  φάκελο στου Θάνου". Αυτό συνιστά  και τη μεγαλύτερη καταξίωση και επιβεβαίωσή του. Έδειχνε όχι απλά σεβασμό και εκτίμηση αλλά κυρίως εμπιστοσύνη προς  το πρόσωπο  του Κώστα Θάνου. Μια εμπιστοσύνη που την είχε κερδίσει με τη σοβαρότητα του, τη κοινωνική του δράση στην Κυψέλη, από τη συμμετοχή του στα  "κοινά".
  Η  τοπική κοινωνία  της Κυψέλης φτωχαίνει  μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο εξαιτίας της απουσίας όλων εκείνων των ανθρώπων που με την προσωπικότητά  τους, τους αγώνες, τη δουλειά  τους  κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια  θαλερή και δραστήρια κοινότητα. Να αφήσουν το αποτύπωμά  τους, τη σφραγίδα  τους, την παρακαταθήκη τους στους νεότερους.
  Η  οικογένεια  του Κώστα Θάνου  που βυθίστηκε στο πένθος για  το χαμό  του πατέρα, συζύγου και παππού Κώστα να είναι σίγουρη πως το όνομα του αγαπημένου της θα προφέρεται και θα ακούγεται συνέχεια από τους Κυψελιώτες που θα έχουν  το σημείο του μαγαζιού ώς σημείο συνάντησης και αναφοράς.
 "Στου Θάνου"....
 Και είναι όλοι αυτοί  που χθες  προσήλθαν στο ενοριακό ναό της Κυψέλης για να τον αποχαιρετήσουν. Και κείνος αιώνια αξιοπρεπής και σοβαρός σαν να τους περίμενε  για να τους δώσει τα τελευταία  του ρέστα.
  Ας  είναι αιωνία  η μνήμη  του.

Τη  φωτογραφία παραχώρησε ευγενικά ο εγγονός  του Βασίλης