Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Άνοιξε το Τριώδιο

   Ιδιαίτερα νωρίς εφέτος άνοιξε  το Τριώδιο, η εκκλησιαστική περίοδος που μας οδηγεί στο Πάσχα.
Τριώδιο  λέγεται  η εποχή κατά την οποία η Εκκλησία   μας προετοιμάζει    για τον εορτασμό του Πάσχα.. Το  Τριώδιο έχει πάρει την ονομασία του από το βιβλίο της Εκκλησίας που περιλαμβάνει  την υμνολογία της περιόδου αυτής. Το βιβλίο του Τριωδίου ανοίγει το απόγευμα του Σαββάτου , στον Εσπερινό   για την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και κλείνει το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ. Όλη αυτήν την εποχή ότι διαβάζουμε και ψάλλουμε στην Εκκλησία προέρχεται από αυτό το βιβλίο.
   Το  Τριώδιο αναφέρεται ως "κατανυκτικό" διότι οι ακολουθίες και τα αναγνώσματά του βοηθούν τους πιστούς να νοιώσουν κατάνυξη και να οδηγηθούν στη μετάνοια, στη συγχώρηση και στα καλά έργα. Έργα φιλανθρωπίας και αγάπης προς το συνάνθρωπο.
    Κάθε Κυριακή του Τριωδίου η Εκκλησία με το ανάλογο Ευαγγελικό ανάγνωσμα, μας    θυμίζει κάποιες αρετές τις οποίες πρέπει να αποκτήσουμε  όπως:
-          Την  Κυριακή  του Τελώνου και Φαρισαίου (η σημερινή) μας θυμίζει την ταπείνωση του Τελώνη.
-          Την  Κυριακή  του Ασώτου  μας θυμίζει  την μετάνοια και την επιστροφή.
-          Την Κυριακή  της Αποκριάς μας θυμίζει την αγάπη, η οποία είναι   το κριτήριο με το οποίο ο Θεός θα μας κρίνει κατά την Δευτέρα Παρουσία.
-          Την  Κυριακή  της Τυροφάγου μας θυμίζει την συγχωρητικότητα   και την συγνώμη.

      Στην περίοδο του Τριωδίου ανήκει και η Μεγάλη Τεσσαρακοστή που ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και διαρκεί ως το Μεγάλο Σάββατο.