Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Η εικόνα της Βάπτισης στην Παχιοράχη της Αίγινας.

 Μια πανέμορφη εικόνα της Βάπτισης του Κυρίου αντικρίζει ο επισκέπτης - προσκυνητής στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου της Παχιοράχης στην Αίγινα. Η εικόνα αυτή όπως και η αντίστοιχη της Γέννησης  που είχαμε παρουσιάσει πρό ημερών βρίκονται πάνω από τις πλαϊνές εισόδους του ναού, όπου και υπάρχει μεγάλη επιφάνεια τοίχου και προσφέρεται για  μια εικόνα του Δωδεκάορτου.
   Η εικόνα  της Βάπτισης λοιπόν βρίσκεται στην νότια πλευρά του ναού αντικρυστά με αυτήν της Γεννήσεως και ακολουθούν την ίδια λαϊκή τεχνοτροπία. Εντυπωσιάζουν τα ζωηρά χρώματα και οι οικοίες μορφές των προσώπων. Μπορεί να απουσιάζει η συμμετρία και να μην ακολουθούνται οι κανόνες και οι τύποι της βυζαντινής  τεχνοτροπίας όμως το αποτέλεσμα είναι θαυμάσιο
   Στο κέντρο της τοιχογραφίας ιστορείται ο Χριστός λουσμένος από το φως, ενώ το Άγιο Πνεύμα "εν είδει περιστεράς" ίπταται και δύο άγγελοι με  ανοιχτές  φτερούγες αναμένουν να τελειώσει η βάπτιση. Ο Ιορδάνης ποταμός ήρεμος υποδέχεται το Χριστό και ο Ιωάννης ο Πρόδρομμος βαπτίζει όπως παραμερίζοντας  τις όποιες ενστάσεις και αντιρρήσεις του.
  Όλη η εικόνα αποπνέει μια ατμόσφαιρα γαλήνης και ηρεμίας, κάτι  που χαρακτηρίζει και τον μικρό ήσυχο οικισμό  της Παχιοράχης.