Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Η εορτή του Αγίου Ιουλιανού στο Gozzano της Ιταλίας.



   Τα  αδέλφια Ιούλιος και Ιουλιανός  με καταγωγή από την Παχιοράχη της Αίγινας είναι οι δύο ιεραπόστολοι οι οποίοι κήρυξαν το Χρισταινισμό στη Βόρεια Ιταλία. Πολύ συχνά μέσα από τη σελίδα μας έχουμε αναφερθεί στους δύο Αγίους. Επανερχόμαστε  με αρκετές όμορφες φωτογραφίες που μας έστειλε ο κ. Δημ. Παπαλεονάρδος ο οποίος έχει επισκεφθεί τη Βόρεια Ιταλία και το ναό των δύο Αγίων στην επαρχία  Novarra στη Βόρεια Ιταλία. Αφορμή για τη σημερινή δημοσίευση μας έδωσε  η πανήγυρη του Αγίου Ιουλιανού την Κυριακή 7 Ιανουαρίου.

Του Δημοσθένη Παπαλεονάρδου Αντιναύαρχου Ε.Α.
   Ο Άγιος Ιουλιανός ο διάκονος, γεννήθηκε στην Αίγινα το 350 . Στη Καθολική εκκλησία τιμάται ως Άγιος (San Giuliano di Gozzano) και είναι ο προστάτης και πολιούχος της πόλεως Gozzano της επαρχίας Novarra στη Βόρεια Ιταλία. Η μνήμη του εορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα στις 7 Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της κοιμήσεως του (7 Ιανουαρίου 391) στην Βασιλική του Αγίου Ιουλιανού όπου στη κρύπτη αυτής βρίσκεται αποθησαυρισμένο το τίμιο λείψανο του.
Ο Άγιος Ιουλιανός μαζί με τον αδελφό του Ιούλιο τον πρεσβύτερο, ξεκίνησαν από το χωριό της Παχείας Ράχης στην Αίγινα και μετέβησαν στην Αθήνα για σπουδές όπου υπήρξαν συμφοιτητές με τον Μέγα Βασίλειο και το Γρηγόριο το Θεολόγο.
Ακολούθως χειροτονούνται και αποστέλλονται στα Μεδιόλανα (σημερινό Μιλάνο) όπου χειροτονούνται από τον Επίσκοπο Μεδιολάνων Άγιο Αμβρόσιο ο μεν Ιούλιος σε πρεσβύτερο ο μεν Ιουλιανός σε διάκονο
Εστάλησαν να κηρύξουν τον Χριστιανισμό στην Ουγγαρία ,Τσεχία και Πολωνία για να καταπολεμήσουν την αίρεση του Αρειανισμού όπου κτίζουν εκκλησίες και βαπτίζουν χριστιανούς.
Με την άνοδο στην εξουσία του Θεοδοσίου του Α' του Μεγάλου οι 'Άγιοι Ιούλιος και Ιουλιανός παίρνουν άδεια να κηρύξουν ελεύθερα το λόγο του Θεού σε όλη την αυτοκρατορία μέσα από διώξεις με τη απειλή του θανάτου.
Δίδαξαν τον Χριστιανισμό στη Λιγουρία και Λομβαρδία. Ϊδρυσαν εκκλησίες σε όλη τη Λομβαρδία και έφθασαν στις ανατολικές ακτές της Λίμνης Ματζόρε.
Εδώ ο 'Άγιος Ιουλιανός μαγεμένος από την ομορφιά του τοπίου και την ηρεμία αποφασίζει να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του. Εγκαθίσταται στο Gozzano και κτίζει την 99η εκκλησία αφιερωμένη στη Santa Maria (σημερινή San Lorenzo). Στις 7 Ιανουαρίου 391 κοιμήθηκε ειρηνικά και τάφηκε στην εκκλησία του San Lorenzo που εκείνος έκτισε.
Το σώμα του μεταφέρθηκε στο 1691 στη Βασιλική του Gozzano ,όπου κτίστηκε προς τιμήν του και φυλάσσεται ακέραιο στη κρύπτη του Ναού.. Ανακηρύχτηκε προστάτης όλης της επαρχίας Novara και πολιούχος του Gozzano. Η μνήμη του εορτάζεται μεγαλοπρεπώς στο Gozzano.
Η ενορία του Gozzano είναι πολύ δραστήρια χάρις στην επιμέλεια του Προϊσταμένου αυτής Don Enzo Sala και των συνεφημερίων του  και αναπτύσσει σπουδαιότατο φιλανθρωπικό και νεανικό έργο.
Κατά τη πρόσφατη επίσκεψη μας διαπιστώσαμε την χριστιανική αγάπη, αρχοντική φιλοξενία και υποδοχή από όλους τους κατοίκους της ενορίας αλλά και από τους διακονούντες στη βασιλική, οι οποίοι αναγνωρίζουν και σέβονται  την καταγωγή του Αγίου Ιουλιανού από τη Παχειαράχη της Αίγινας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν δεν υπήρχε η χριστιανική Αίγινα δεν θα είχαν βαπτιστεί Χριστιανοί από τον Άγιο Ιουλιανό και τον αδελφό του Ιούλιο.