Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Η εικόνα των Τριών Ιεραρχών στην Κυψέλη της Αίγινας.

Ο αρχιμανδρίτης  και δάσκαλος Ιωάννης Ηλιόπουλος  του Δημοτικού Σχολείου της Κυψέλης είχε φροντίσει ώστε  να αποκτήσει η  ενορία  του χωριού εικόνα  των  Τριών Ιεραρχών  για  την ημέρα  της εορτής τους. Η  εικόνα φέρει  επιγραφή στο κάτω  μέρος που αναφέρει  πως προέρχεται από δωρεά των μαθητών και δασκάλων του Δημοτικού Σχολείου 'Χαλασμένης" Αιγίνης  το έτος 1936.
   Άλλοι καιροί .... σαφώς και άλλες προτεραιότητες. Όταν  η μνήμη  των Τριών Ιεραρχών προστατών της ελληνικής παιδείας είχε  άλλη βαρύτητα και αίγλη.  Σε  εποχές  δύσκολες, με  μεγάλα  προβλήματα διαβίωσης οι άνθρωποι δεν ξεχνούσαν και δεν υποτιμούσαν  τους  Αγίους  τους. Θεωρούσαν την εορτή τους σημαντική ημέρα όχι απλάς εορτής αλλά προβλημματισμού και αναστοχασμού.
   Η εικόνα αυτή χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα την ημέρα  του  εκκλησιασμού των σχολείων  της ενορίας  και αποτελεί  μια  υπενθύμιση  σε όλους εμάς σήμερα, πως δεν πρέπει να ξεχνάμε  τις παραδόσεις μας , εκπαιδευτικές, εκκλησιαστικές, πολιτιστικές.
    Οι φωτογραφίες  προέρχονται από το φετινό εκκλησιασμό των μαθητών  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας στον ενοριακό ναό της Κυψέλης. Ο εφημέριος π. Νεκτάριος Κουκούλης λειτούργησε και την παραμονή της εορτής για το Γυμνάσιο και ανήμερα  για  το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο.