Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Η ζωή στις Φυλακές της Αίγινας μέσα από τις δημιουργίες των κρατούμενων.

Ξύλινες  κατασκευές, μικροαντικείμενα καθημερινής και οικιακής χρήσης, κάντρα - "καλημέρες", πορτοφόλια, κουτιά, ξύλινες βαλίτσες, δίσκοι σερβιρίσματος, καραβάκια, εκτίθενται  στην έκθεση με τον τίτλο "Ενθυμήματα" στην αίθουσα  του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας. Μια έκθεση που φέρνει στο φως τις δημιουργίες  των κρατούμενων όλα  τα χρόνια που το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο λειτούργησε  ως Φυλακές.
   Για  πολλές δεκαετίες  εγκαταβίωσαν στα  κτίρια αυτά  πολιτικοί και ποινικοί κρατούμενοι. Η  συγκεκριμμένη έκθεση με που με πολύ κόπο οργάνωσε η κ. Ελίκα  Βλάχακη με την υποστήριξη της Κουνωφελούς Επιχείρησης  του Δήμου Αίγινας, του Συλλόγου Φίλων  του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας  παρουσιάζει την καθημερινότητα  των ανθρώπων  μέσα στη Φυλακή. Μέσα από  τα αντικείμενα δεν καταγράφεται απλά μια ολόκληρη εποχή και μια ιστορική σελίδα  του Κτιρίου ή της Νεότερης Ιστορίας αλλά  αποκαλύπτονται  οι συνήθειες, οι σκέψεις, τα συναισθήματα, τα όνειρα, οι ελπίδες, οι καημοί όλων εκείνων των δημιουργών.
  Οι  δημιουργίες αυτές παραχωρήθηκαν ευγενώς από ιδιώτες στην κατοχή των οποίων έφθασαν καθώς πωλούνταν  στα μικρούς  αυτοσχέδιους πάγκους σε πανηγύρια ή επισκεπτήρια  στις Φυλακές.
  Κρίμα  οι  ίδιοι οι δημιουργοί δεν αναφέρουν  το όνομά  τους πάνω στα αντικείμενα. Και όλοι καταλαβαίνουμε  τους λόγους.

Μια σημαντική έκθεση  την οποία  αξίζει να επισκεφθούν όλοι οι Αιγινήτες