Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Ένα παραδοσιακό σκαρί καταστρέφεται.

 Ένα παραδοσιακό σκαρί στολίζει το γραφικό λιμάνι  της Σουβάλας. Αντιπροσωπευτικό δείγμα  της μεγάλης τέχνης  των Ελλήνων καραβομαραγκών και ναυτικών. Κόσμημα  για  την Αίγινα και  το ναυτικό κόσμο της, όπως και τα άλλα  δύο ανάλογα σκαριά  που βρίσκονται στο λιμάνι  της Αίγινας και  του Φάρου.
   Το κάτασπρο σκαρί όμως κινδυνεύει. Ήδη  οι βροχές έχουν δημιουργήσει διάβρωση. Κομμάτια  ξύλων έχουν αποκολληθεί, κάποια καπάκια  στην κουπαστή του έχουν φύγει από τη θέση τους με αποτέλεσμα η βροχή να μπαίνει στο  εσωτερικό του, αλλά και κάποιοι  "μερακλήδες"  να έχουν πετάξει στην κουπαστή του σκουπίδια. Εμείς  οι ίδιοι επιμένουμε να μη σεβόμαστε, να μην εκτιμάμε, να μη διατηρούμε  τον πολιτισμό μας.
   Είναι κρίμα λοιπόν  να  ρημάζει ένα τόσο  όμορφο  σκαρί  που αντιπροσωπεύει  μια  ολόκληρη εποχή  της Ελλάδας και του πολιτισμού μας και  που σήμερα  γίνεται μάχη για να κρατηθούν αυτά  τα σκαριά  ζωντανά.
  Μπορεί  το πλεούμενο αυτό να γλύτωσε το "κόψιμο" που  επιβάλλει η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, όμως αν δεν προσέξουμε γρήγορα  θα καταστραφεί από την αδιαφορία μας.