Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Συρματόπλεγμα μέσα σε ναό της Παλιαχώρας.

  Δεν είναι μόνο η εγκατάλειψη των μνημείων της Παλιαχώρας που θλίβει τον επισκέπτη. Είναι και η απίθανη κατάσταση  που επικρατεί στο εσωτερικό κάποιων ναών που ακόμα επιμένουν να στέκονται όρθιοι.
  Στον εικονιζόμενο ναό κάποιος  "φωστήρας" επινόησε ως τρόπο να κρεμάσει τις εικόνες και τις εικονίστες στον τοίχο τοποθετώντας προηγουμένως ένα πλέγμα. Πλήγωσε τον τοίχο από  τον οποίο φεύγουν σοφάδες,  με μεγάλα καρφιά και βίδες. Κατόπιν έδεσε με συρματάκι πάνω στο πλέγμα τις εικόνες. Το θεάρεστο αυτό έργο ολοκληρώθηκε.
  Η εικόνα μαρτυρεί  τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Μαρτυρεί την αντίληψη διαχείρισης του ιστορικού πλούτου του τόπου μας. Καταδεικνύει το μέγεθος  της αδιαφορίας και της άγνοιας μας.
   Με  τέτοιες πρακτικές πληγώνουμε ανεπανόρθωτα τις λίγες σωζόμενες εκκλησίες  της Παλιαχώρας. Αναρωτιεμαι θα βρει κάποιος το κουράγιο, τη δύναμη, τα κότσια για να αφαιρέσει αυτή την κακόγουστη και βλαβερή παρέμβαση.
   Οι εκκλησίες  της Παλιαχώρας ανήκουν εκκλησιαστικά σε τρεις ενορίες της Αίγινας. Των Ασωμάτων, του Βαθέος, του Μεσαγρού.
   Και η ενορία λοιπόν αλλά και η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχουν ευθύνη γι' αυτό!
    Δεν αναγράφουμε  το όνομα  της εκκλησίας. Όποιος ενδιαφέρεται να την εντοπίσει ας ανέβει μέχρι την Παλιαχώρα και να δει από μόνος  του αυτή την εικόνα. Δεν θα  χρειαστεί να περπατήσει πολύ. Είναι στα χαμηλά του λόφου και από τις πρώτες εκκλησίες που συναντάμε.