Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Μηχανάκια ακόμα και στα αλώνια!

     
 Βλάχηδες 2019

Κάποτε τα τετράποδα ήταν απαραίτητα για το "λίχνισμα" του καρπού στα αλώνια. Σήμερα εκεί μπορεί να καταλήγουν και κάποια δίτροχα Η Αίγινα είχε πολλά αλώνια σε όλες  τις περιοχές της. Σήμερα, σύμφωνα με μιά καταμέτρηση - καταγραφή που έκανε τη σχολική χρονιά 2007 -08 η Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου Αίγινας, υπάρχουν πάνω από 70. Άλλα καλοδιατηρημένα και άλλα με φοβερές φθορές από την εγκατάλειψη.
   Το εικονιζόμενο αλώνι βρίσκεται στους Βλάχηδες. Σε μια θέση καταπληκτική με θέα  που κόβει την ανάσα. Όλος ο ανατολικός Σαρωνικός απλώνεται κάτω από το αλώνι και η ματιά  χάνεται πέρα στο Αιγαίο, ενώ τα χαμηλά βουνά  του Πόρου διακρίνονται στα δεξιά.
   Το αλώνι αυτό από τα μεγαλύτερα που συναντάμε στην Αίγινα, διατηρεί το στιχερό του (το σίδερο στο κέντρο όπου έδεναν το ζώο) και πολλά σημεία  της επιφάνειάς του έχουν καλυφθεί από τσιμέντο.
   Στην πρώτη μας επίσκεψη το 2007 αυτό που μας έκανε εντύπωση ήταν η ύπαρξη ενός δίτροχου. Το ίδιο δίτροχο όπως  διακρίνεται και στην πρώτη φωτογραφία υπάρχει ακόμα και συντροφεύεται από άλλο ένα νεότερο.
  Πως και  γιατί βρέθηκαν εκεί; Κάποιοι γνωρίζουν. Και κάποιοι άλλοι ίσως φαντάζονται. 
  Τελικά  στην Αίγινα τα μηχανάκια ή αλλιώς μοτοποδήλατα βρίσκονται παντού ακόμα και στα πιό απίθανα μέρη.
 Βλάχηδες  2007