Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Η 16η Ιουλίου και η Ι.Μητρόπολη Ύδρας.

 Κάποιες ημερομηνίες και γεγονότα πολλές φορές έχουν μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους. Κάποιοι ίσως μιλήσουν για συμπτώσεις ή να βρουν σημειολογικά χαρακτηριστικά. Το πιό πιθανό ίσως είναι να πρόκειται για απλές συμπτώσεις από αυτές που σκαρώνει η ιστορία.
   Διαβάσαμε λοιπόν  μια σημείωση στη σελίδα  της Αρχιερατείας Μεθάνων στο Facebook και πραγματικά μας εντυπωσίασε. Η 16η Ιουλίου ως ημερομηνία σχετίζεται με δύο μεγάλα εκκλησιαστικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία και την εξέλιξη της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας.
  • 16 Ιουλίου 1912  πραγματοποιήθηκε η Ενθρόνιση του Μητροπολίτου Ύδρας Προκοπίου του Καραμάνου  στην Ύδρα.
Ο συγκεκριμμένος  Ιεράρχης, απετέλεσε μια ιδιαίτερη και άκρως σημαντική εκκλησιαστική προσωπικότητα και καθόρισε για πάνω από μισό αιώνα την τοπική Εκκλησιαστική ιστορία. Άνθρωποι που είναι εν ζωή, θυμούνται ακόμα περιστατικά, ιστορίες και λόγια του μακαριστού ιεράρχη.  
 Εκοιμήθη στις 3 Δεκεμβρίου 1965.

  • 16 Ιουλίου 1967  τελείται η Ενθρόνιση του Μητροπολίτου Ύδρας Ιεροθέου  Τσαντίλη στην Ύδρα.
Ο σύγχρονος Ιεράρχης χάρη στην αφιέρωση και αφοσίωσή του στην Εκκλησία, στην ασκητικότητά του και την εργατικότητά του δημιούργησε και κληρονόμησε στα νησιά της Μητροπόλεως, ένα τεράστιο  έργο που αναφέρεται στην οικοδόμηση Ναών και Ιδρυμάτων.  Χαρακτηριστότερο όλων και μόνο στην Αίγινα, η ανοικοδόμηση μεγάλων ναών όπως του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου Κρίσπου, της Αγίας Μαρίνας, της Αγίας Βαρβάρας όπως και του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου στην Ύδρα. Παράλληλα είναι ο ιεράρχης που δημιούργησε και λειτούργησε τις ιστορικές κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως που φέτος συμπληρώνουν 50 χρόνια ζωής και λειτουργίας. Αναζωογόνησε τη λειτουργία Ιδρυμάτων και ίδρυσε το Νοσοκομείο Ύδρας.
Εκοιμήθη  στις 15 Ιουλίου 2008.

Μια χρήσιμη λοιπόν υπενθύμιση που έχει και ιστορική αξία.