Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Η κοινότητα των Ψαριανών της Αίγινας και η Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων




  Μετά την Καταστροφή των Ψαρών στα χρόνια της  Ελληνικής Επανάστασης, πολλοί πρόσφυγες από τα Ψαρά βρήκαν καταφύγιο την Αίγινα. Εδώ  έμειναν  για μεγάλο χρονικό διάστημα αναπτύσσοντας σημαντική οικονομική δραστηριότητα χάρη στην εργατικότητα τους. Οι κάτοικοι  του νησιού δεν  τους είδαν "με καλό μάτι" με αποτέλεσμα να  τους απομονώσουν και να  τους  θεωρήσουν ως ξένο σώμα. Έφτασαν στο σημείο να μην  τους δέχονται στις ενορίες τους αλλά να τους παραχωρούν για  τα θρησκευτικά τους καθήκοντα το εκκλησάκι  του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού.
   Φιλοπρόοδοι και εργατικοί οι Ψαριανοί δεν πτοήθηκαν, αντίθετα ανέπτυξαν μεγάλη δράση έχοντας στην κατοχή  τους πολλά πλεούμενα. Πρώτοι αυτοί τοποθέτησαν ένα λαδοφάναρο πάνω στον Άι Νικόλα για την ασφαλή πλεύση των ξύλινων καϊκιών  τους, μετά από ένα ναυτικό ατύχημα πάνω στα βράχια  του Άι -Νικόλα. Η παρουσία  τους έμελλε  να σημαδέψει  τη ζωή της πόλης  της Αίγινας, μέχρι που αποφάσισαν να φύγουν και να εγκατασταθούν οι περισσότεροι από αυτούς στην Ερμούπολη της Σύρου.

   Θυμηθήκαμε αυτή τη σελίδα  της νεότερης  ιστορίας  μας παίρνοντας αφορμή από το μικρό εξωκκλήσι των Αγίων Αποστόλων που εορτάζει στις 29 Ιουνίου.

     Από τις πιό χαρακτηριστικές εικόνες της Αίγινας. Από τα πιό αγαπημένα ξωκλήσια της Αίγινας. Τόπος και σημείο αναφοράς ενός νησιού, μιας καθημερινής διαδρομής, μιας κοντινής απόδρασης.
   Χώρος τέλεσης μυστηρίων. Σημείο χαράς και ρεμβασμού.
    Οι Άγιοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος είναι το πανέμορφο ξωκλήσι που συναντά το βλέμμα του ταξιδιώτη καθώς το πλοίο πλησιάζει προς το λιμάνι της Αίγινας. ένα γραφικό εκκλησάκι σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής. Εκείνης που πολλοί πρόσφυγες από τα κατεστραμμένα Ψαρά το 1822 κατέφυγαν στην γαλήνια αγκαλιά της Αίγινας.  Μέσα στην εκκλησούλα ο απλός προσκυνητής θα διαβάσει πάνω από την πόρτα του ιερού ότι το μικρό τέμπλο είναι προσφορά της κοινότητας των Ψαριανών στην Αίγινα τα χρόνια εκείνα. Ένα από τα πολλά έργά τους, όπως και ο πρώτος φάρος που είχαν τοποθετήσει στον Αη - Νικόλα το Θαλασσινό. 
     Σήμερα το ναΰδριο έχει αποκατασταθεί  με τέτοιον τρόπο που αναδεικνύεται η αρχιτεκτονική του αλλά και η μαστοριά και ομορφιά της Αιγινήτικης Πέτρας.
 Ο ναός μαζί με τον εμβληματικό φάρο του "Μπούζα" και παλαιότερα με το σπίτι  του φαροφύλακα που υπήρχε ανάμεσα στο φάρο και την εκκλησία, αποτελούν ένα αρχιτεκτονικό σύνολο, μοναδικής ομορφιάς και αξίας.
   Σήμερα η εκκλησία των Πέτρου και Παύλου μαζί με το μοναχικό φάρο κατευοδώνουν τους ναυτικούς και τους ταξιδιώτες της Αίγινας, ενώ ο προαύλιος χώρος  τους είναι  αγαπημένος χώρος περιπάτου και ρεμβασμού.